Nincs karácsony az autópiacon

Pénzcentrum2009. december 8. 09:02

Nem zárnak jó évet az idén az autókereskedések, és csalódniuk kell azoknak a kereskedőknek, akik a karácsonyi vásárlási láz fellendítő hatásában reménykedtek.

Nem rohamozták meg a szalonokat a karácsonyi szezonban az autóvásárlók. Még mindig az év végi utolsó két hónap a legerősebb az autóétkesítésben, ám míg korábban az egész éves forgalom 25-30%-át adták el ebben az időszakban, addig idén ez az arány csupán 20% - írja a Napi Gazdaság.

Az autómárkák közül az egyik legnagyobb visszaesés a Suzukinál várható, a márkánál a tavalyi decemberi eladásokhoz képest ebben a hónapban 60%-os zuhanást várnak. Az autógyártók és kereskedők a korábbiakhoz képest szerényebb akciókkal próbálják megfogni a vásárlókat. Az engedmények az alacsonyabb kategóriákban tipikusan félmillió és egymillió forint között alakulnak, de sláger kedvezmény a 0%-os thm is.

A Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke, Gablini Gábor szerint a nagy akciók ideje már elmúlt, ugyanis az olcsóbb készletek már elfogytak a kereskedésekből. Emellett a fogyasztók sem reagálnak úgy a nagyobb leárazásokra, mint tették korábban, a keresletet a kivárás jellemzi. A most lezajló folyamat segíti a piac konszolidációját - tette hozzá a Gémosz elnöke.

Címkék: