Kiégett luxusautók tucatjai a berlini utcákon (képpel)

Pénzcentrum2009. november 26. 11:02

Eddig már több mint 200 luxusautót gyújtottak fel szándékosan baloldali tiltakozók a német fővárosban, az elsődlegesen veszélyeztetett márkák a BMW, és a Mercedes.

Érdemes jó biztosítással rendelkeznie azoknak az autósoknak, akik a közeljövőben Berlinbe terveznek kirándulni kocsijukkal. Az idei évben ugyanis átlagosan szinte minden napra jut egy kiégett autó a városban, volt olyan este, amikor öt gépkocsi vált a lángok martalékává a világvárosban.

A dzsentrifikáció
A városi dzsentrifikáció egy szociokulturális változást leíró fogalom, amely a gazdagabb rétegek szegényebb - de általában frekventált helyen fekvő - városrészekbe való költözését jelenti. A dzsentrifikáció során a városrészben megnövekedő átlagos jövedelem következményeként a megélhetési költségek (bérleti díjak, lakásárak, ingatandó) is megemelkednek, ami végül a szegény emberek területről való kiszorulásához vezet.

A gyújtogatók többségében baloldali politikai szervezetek tagjai, akik ilyen módszerrel próbálnak nyomatékot szerezni tiltakozásuknak. A radikális módon tüntetők a város újrarendezésének leállítását és a dzsentrifikáció megfékezését követelik. A tiltakozási forma nem újkeletű a német fővárosban, a tavalyi évben összesen 73 autót gyújtottak fel szándékosan - írja a motorauthority.com.

A rendőrség által nagy erőkkel keresett elkövetők az éj leple alatt dolgoznak, többnyire hétvégenként aktívak, célkeresztjükbe általában a berlini munkásnegyedekben lakó gazdagok kocsijai kerülnek.


Forrás: MotorAuthority

A gyújtogatás veszélye leginkább a nagy értékű presztízsmárkák autóit érinti, mint a BMW vagy a Mercedes, de szép számmal égtek ki Volkswagenek is a városban. Nemcsak luxusautókra utaznak előszeretettel az aktivisták, több esetben gyújtották fel német óriás vállalatok (pl. a Deutsche Telekom vagy az E.On) autóit is.

Címkék: