Teljesen ingyenesen parkolhatunk Budapesten?

Pénzcentrum2009. november 17. 15:02

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása -mondta ki az Alkotmánybíróság keddi határozatában.

Alkotmányellenes a fővárosi parkolás jelenlegi szabályozása. Amennyiben jövő év június 30-ig nem alkotják meg az új, jogállami rendelkezéseket, ingyenessé válik a parkolás Budapesten - mondta ki az Alkotmánybíróság kedden.

Az alkotmánybírósági határozat indoklása szerint a jelenlegi törvény önkényes jogalkotási lehetőséget biztosít a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolással kapcsolatban. A jelenlegi szabályozás ugyan szerződéses viszonynak tekinti a parkolást, de eközben a díjszabásban és a pótdíjazásban gazdaságilag érdekelt Fővárosi Közgyűlés minden korlátozás nélkül állapíthatja meg a parkolás árát és a büntetés mértékét. Az Ab jövő év június 30-ig adott határidőt a jogalkotóknak az alkotmánysértések orvoslására.

A fővárosi parkolás szabályozásának alkotmányosságát ilyen ügyek panaszosai, illetve a parkolási perekben eljáró bírák vitatták. Az Ab kimondta a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét. Továbbá az Ab megállapította az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését azért, mert hiányosan szabályozta a helyi önkormányzatok, illetve a Fővárosi Közgyűlés rendeletalkotási jogkörét.

Forrás: Index/MTI

Címkék: