A gyerekek életét mentheti meg az új biztonsági öv

Pénzcentrum2009. november 9. 14:03

Az elülső, oldalsó, függöny-, és ki tudja még milyen légzsákok után a Ford egy pofonegyszerűnek tűnő helyen növelte meg az egy autóra jutó lufik számát: a hátsó ülések biztonsági övét párnáznák ki a jövőben.

A szakértők szerint az új biztonsági öv rendkívül hatékony lehet a kisebb gyermekek számára a bordatörések, zúzódások és belső sérülések megakadályozásában. A vállrésztől az övcsatig védő újfajta légzsák alig 40 milliszekundum alatt nyílik ki és nemcsak a kisebb utasok, hanem a törékeny csontozatú felnőttek és idősek számára is fokozott védelmet nyújt. Ráadásul egy kis zsebben elfér az egész a biztonsági övön. Ütközésnél az autóba épített szenzorok mérik a becsapódás erejét és helyét, ha pedig szükség van rá, nyitják a lufit. A légzsák a biztonsági öv anyagán keresztül robban ki a felszínre és fúvódik fel, ötször nagyobb területen oszlatva el az utasra ható erőket, mint a sima öv.

Az újfajta technológiát - mellyel már a Mercedes is kacérkodott egy tanulmányautójában - a Ford Explorer 4x4 új modelljén mutatják be először, mely 2010-ben kerülhet sorozatgyártásra az Egyesült Államokban. Az új biztonsági öv európai modellekbe való kerüléséről egyelőre nincsenek hírek

Címkék: