Egyre többen tankolnak fizetés nélkül

Pénzcentrum2009. október 22. 09:02

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benzinkutakon a fizetés nélküli elhajtások esete. Mivel a szabálysértés nem a rendőrség ügye, és a kamerák sem sokat segítenek, a kutasok tehetetlenek - írja a Világgazdaság.

Évente akár egymilliárd forinttal is megkárosíthatják a fizetés nélkül tankolók a benzinkutasokat, melynek az az oka, hogy 2007. június 1-je óta a 20 ezer forint alatti elkövetések nem számítanak már bűncselekménynek, így a rendőrség ki sem megy már a helyszínre. Ezek az esetek alapvetően már az önkormányzat hatáskörébe tartoznak.

Az Agip Hungária Zrt.-nél például évi több tíz milliós kár keletkezik emiatt. A Shell nem mondott számokat ezügyben, az OMV Hungária Kft. központi biztonsági intézkedéseket hozott, és videórendszert épített ki. A Mol is megerősítette, hogy előfordulnak ilyen lopások a hálózatánál.

A profi elhajtók azonban a kamera ellen is védik magukat: rendszám nélküli, lopott, vagy piszkos rendszámú autóval érkeznek, és ellenzős sapkát viselnek, hogy ne lehessen őket beazonosítani.

Címkék: