Milyen ólommentes? Ez gázzal megy!

Portfolio2009. október 20. 14:55

2015-re már 17 millió gázhajtású gépjármű róhatja az utakat a világon a 2008-ban regisztrált 9.7 millióhoz képest, legalábbis ez áll amerikai Pike Research által tegnap publikált tanulmányban. A technológia leggyorsabb terjedését Amerikában, Kanadában és Indiában várják.

A földgáz számos jó tulajdonsága ellenére nem vált igazán elfogadott üzemanyaggá a világ közlekedésében, annak ellenére, hogy a gázzal hajtott gépjárművek már hosszabb ideje jelen vannak az utakon.

A Pike Reseaerch előrejelzése szerint azonban komoly növekedés várhat a földgázhajtású, angolul NGV (natural gas vehicle) szektorra: a 2008-ban nyilvántartott 9.7 millióból 2015-re már 17 millió lehet, vagyis közel 75%-kal több gázhajtással rendelkező autót valószínűsítenek a tavalyi számokhoz képest.


A társaság elemzői szerint a kormányok, a flottakezelők és a hétköznapi vásárlók is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a földgáz használatából fakadó előnyökre, így főként a kisebb károsanyag-kibocsátásra, bár azt is megemlítik, hogy a nem megfelelő számú töltőállomás komoly keresletcsökkentő tényezőként hat a földgázhajtású autók piacára.

Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol rendelkezésre áll a megfelelő kúthálózat és kormányzati szándék, ott a földgáz a versenyképes árával komoly piaci részesedést szerzett magának az üzemanyagok piacán.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az amerikai piackutató szerint élénkítő hatással fog bírni a szektorra a közeljövőben várható klímavédelmitervek elfogadása, egyezmények megszületése, így komoly növekedés várható az NGV-eladások terén azokon a piacokon, ahol már rendelkezésre áll a megfelelő infrastruktúra. Ez 2015-ig évi 5.5%-os növekedés jelenthet a szektor számára, bár vélhetően lesznek olyan területek is, ahol nem lesz bővülés, tekinttel arra, hogy a politika inkább más technológiák (elektromos hajtás, bioüzemanyagok) felé fordul majd.

Jelenleg a földgázhajtású autók legnagyobb piacai: Pakisztán, Argentína, Brazília, Irán és India. A Pike tanulmánya szerint a következő öt évben a leggyorsabb növekedés Amerikában és Kanadában, valamint a már az előbbi felsorolásban is szereplő Indiában fog megvalósulni.

Címkék:
bioüzemanyagok,