BKV-járatok a Dunán? 2011 vége előtt megvalósulhat

Pénzcentrum2009. október 12. 08:32

Uniós források segítségével a dunai közösségi közlekedés újraindításába kezdene a BKV, a kikötő-felújításokat követően akár 2 éven belül beindulhatna a fővárost észak-déli irányban átszelő vonaljárat - írja a Napi.

Reményi László, a BKV kereskedelmi osztályvezetője szerint 2 éven belül megindulhat a dunai tömegközlekedés a fővárosban. Az igényfelmérések alapján megállapítható, hogy a folyó menti ingatlanfejlesztések, irodák, lakóházak és az egyetemek is jelentős potenciált rejtenek.A közlekedési vállalat két tervet készített a vízi tömegközlekedés újraindítására, ezekhez a dunai közlekedés fejlesztését szolgáló, 1,03 milliárdos keretű uniós pályázatból remélnek százmilliós nagyságrendű forrást.


Forrás: Napi

A meglévő 22 kikötő közül 5-öt fejlesztenének, valamint további 4 újat építenének. A gyorsabb közlekedést lehetővé tevő járművek vásárlásának támogatása a pályázat keretein belül nem valósítható meg. Egy megfelelő gyorsjáratú hajó 300-800 millió forint közötti összegbe kerül.

A társaság jelenlegi, 11 egységből álló hajóparkja azonban elegendő kapacitást jelent a vízi tömegközlekedés működtetésére. A járat északi végpontja a Megyeri híd vagy a jelenlegi Meder utcai kikötő lenne, délen pedig a Bosnyák tér alatt található Millennium városközpontig közlekedne, kezdetben napi 500-1000 közötti utassal a fedélzetén.

A tömegközlekedési cég szerint vissza kell szoktatni az embereket a vízi közlekedésre, ugyanakkor a versenyképesség komoly gátja a hajós közlekedés sebessége, de a városi közlekedést lassító körülmények a hajózást hozzák előnyösebb helyzetbe. Akkor jelentene valódi alternatívát a szárazföldi közösségi közlekedéssel, illetve az autóhasználattal szemben, ha az utasoknak pluszszolgáltatást nyújt. Ilyen lehet a kényelmesebb utazás, de akár az igénybe vehető vezeték nélküli internet-hozzáférés is, de a kerékpárosok közlekedésére is alkalmas ez a megoldás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A város északi és déli vége közötti távolság lefelé jelenleg öt megállóval 1 óra 20 perc alatt hajózható - a meglevő hajókkal. Ez akár versenyképes is lehet annak a körnek, amely otthona és munkahelye közelében el tudja érni a kikötőket. A BKV által készített reprezentatív célközönségi felmérés szerint az ott dolgozók és ott lakók 30-40 %-a igénybe venné a szolgáltatást, a kiegészítő szolgáltatásokkal pedig egy némileg magasabb árszinten is vonzó lehet a vízi utazás lehetősége.

Címkék: