Toyota visszahívás! Beakadó gázpedál, halálos balesetek

Pénzcentrum2009. szeptember 30. 18:02

Egy négy halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet követően közleményt adott ki az amerikai közlekedésbiztonsági intézet, melyben figyelmezteti a Toyota és a Lexus tulajdonosokat a rájuk leselkedő veszélyekre. A Toyota 3,8 millió darab tengerentúlon futó személyautó visszahívását rendelte el, mivel a rögzítés nélküli vezetőoldali padlószőnyegbe beakadhat a gázpedál, ami balesethez vezethet.

A hiba hét Toyota és Lexus modellt érint, személygépkocsik és terepjárók egyaránt vannak közöttük. A tulajdonosokat figyelmeztették, hogy távolítsák el a padlószőnyeget a vezetői oldalról, utángyártott darabokat pedig ne használjanak, mert azok még veszélyesebbek lehetnek.

A beszámolók szerint eddig körülbelül 100 veszélyes eset jelentettek, 17 baleset történt, amelyből 5 végződött tragédiával. A gyártó szemét egy a múlt hónapban történt baleset nyitotta fel, amikor egy szolgálaton kívüli kaliforniai rendőr és három családtagja szenvedett tragikus balesetet egy Lexus E350-essel. A baleset előtt az egyik utas hívta a 911-et, hogy a gázpedál beakadt és 190 km/h-val száguldanak, de sajnos már késő volt.

A gyártó szóvivője elmondta, hogy még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a legapróbb részletekre is, hogy hasonló fatális eset ne fordulhasson elő mégegyszer. Az autósokat fokozott biztonságra intik és kérik, hogy ellenőrizzék a vezetőoldali padlószőnyeget.

Címkék: