A hajdani Merkur forgalmáról csak álmodnak a mai autóértékesítők

Pénzcentrum2009. szeptember 29. 11:02

A keleti blokk országaiból érkező járművek elosztására 1964-ben hozták létre a Merkur Személygépkocsi Értékesítő Vállalatot. A cég működésének 25 éve alatt évente átlagosan 150 ezer új autót értékesítettek, 2009-ben jó, ha 80 ezer új személygépkocsit és kis-haszongépjárművet sikerül értékesíteni - írja az Autósvilág.

A kereslet és a lakossági igények jóval meghaladták a kizárólag szocialista márkákból álló autókínálatot, de nyugati autókkal csak elvétve lehetett találkozni az utakon. Az 1989-ig működő Merkur statisztikáit a rendszerváltás után csak 2001-ben sikerült utolérni, majd az azt követő években túlszárnyalni. A keleti autóipar remekeire 10 % előleget kellett befizetni, a várakozási idő innen kezdve akár 2-5 év is lehetett (a Skoda egy év alatt, a Dacia egy éven belül megjött).

Az átvétel napján megindult a roham az autókért, a kívánt színért sokszor meg kellett vesztegetni az illetékeseket. Ha elfogyott az adott színű autó és a vevő nem érte be másikkal, akkor hónapokkal meghosszabbodott a várakozás.Az 1988-as statisztikák szerint 360 ezren vártak új autóra, miközben hazánk csak 124 ezer járművet importált abban az évben.

A 60-as és 70-es években igazi kincs volt az autó, a tulajdonosok sokkal jobban vigyáztak a járművekre, mint manapság. 1973-ban 380 ezer autó futott az utakon, a tulajdonosok a járművek 39 %-ára kötöttek casco biztosítást. Mára majdnem kilencszer ennyi autót tartanak nyilván, cascóval kevesebb, mint egyharmaduk rendelkezik.

Ár szempontjából a két végletet a Trabant és a Zsiguli jelentette, a Skoda és a Dacia a rövidebb várakozási idő és a kedvezőbb ár miatt volt népszerű. A kilencvenes években beindult a gépjárműpark cseréje, a nyugati autók vették át a főszerepet. 1990-ben a keleti márkák aránya 94 % volt, ami egy évtized alatt 50 %-ra csökkent, ma 15 % alatti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A keleti autók átlagéletkora 23 év, a statisztikák szerint még mintegy 150 ezer Lada és Zsiguli, valamint 55 ezer Trabant koptatja az utakat.

Címkék: