Egyre többen száguldoznak biztosítás nélkül az utakon

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 09:47

Egyharmadával nőtt azok száma, akik biztosítás nélkül autóznak, motoroznak az Egyesült Királyság útjain. A lakosság kétharmada szerint nagyon meg kéne büntetni őket.

A háztartások kóros pénzhiánya, valamint a rendkívül magas biztosítási díjaknak köszönhető, hogy a motoros járművek egyötöde biztosítás nélkül közlekedik az utakon. Az arány egyharmadával nőtt a 2008-asd felmérés óta. Bár a megkérdezettek 62 százaléka érezte úgy, hogy jobban meg kéne büntetni a biztosítás nélkül autózókat, 15 százalék szerint a fiatalabbak kedvezményeket kaphatnának, mivel a magas költségek miatt az ő körükben a legtöbb a fizetést elkerülő.

Nagy-Britanniában a biztosítás összege többezer fontra is rúghat, amit sokan - főleg a fiatalok - nem tudnak kifizetni. Szakértők éppen ezért nem a büntetési tételek megemelését tartanák üdvözítőbb megoldásnak, hanem kreatívabb biztosítási csomagok kidolgozását. Egyes biztosítók például olyan csomagot dolgoztak ki, melynek lényege, hogy a tulajdonos a használat mennyiségével arányosan fizet kötelezőt, amely egyrészt kedvezőbb a fiatalok pénztárcája szempontjából, másrészt végiggondolhatják, mennyire éri meg nekik mindenhová autóval menni.


A kormányzat szintén vizsgálja, hogyan könnyíthetnének a főként a fiatalokat sújtó magas biztosítási összegeken. A tervek szerint a jogosítvány megszerzéséhez a mostaninál több vezetési órát kellene vennie a fiataloknak, a több rutin miatt csökkenhet az általuk okozott balesetek száma, ami végső soron a korosztályukat terhelő biztosítási költségek csökkenéséhez vezetne.

Címkék: