Zöldkártya: változások jöhetnek

Pénzcentrum2009. szeptember 4. 09:17

Januártól módosítaná a Nemzeti Közlekedési Hatóság a zöldkártya-kiadás rendszerét. A tervek szerint egyszerre végeznék el az autók műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi vizsgálatát -írja a Népszabadság.

Elviekben a gépjárművek környezetvédelmi megfelelőségét igazoló dokumentumot azért találták ki, hogy ne közlekedjenek rosszul beállított, a levegőbe a megengedett káros anyag sokszorosát kibocsátó gépjárművek. A gyakorlatban azonban egymást érik az utakon a füstölő, rosszul beállított autók, és nincs olyan hatóság, amely kitilthatná őket a forgalomból.

Ugyanakkor nincs olyan jogszabály, ami előírná, hogy a megengedettnél több káros anyagot kibocsátó autókat a vizsgaállomás jelzése alapján ki kell vonni a forgalomból.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság egyablakos műszaki vizsgarendszert vezetne be: egyszerre végeznék el az autók műszaki, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi vizsgálatát. A hatóság azt is lehetővé tenné, hogy az autós ne a műszaki vizsgán, hanem egy máshol, máskor elvégzendő külön vizsgálat keretében szerezze meg a zöldkártyát, de csak azok a műhelyek adhatnának ki igazolásokat, amelyek megfelelnek a hatóság előírásainak.

Címkék: