Jól vigyázz az utakon: tízezreket fizethetsz!

Pénzcentrum2009. augusztus 31. 14:02

Szeptember elsejétől súlyos bírságokra számíthatnak az osztrák utak szabálysértői. A legnagyobb drágulás a gyorshajtókat, illetve az ittasan vezetőket érinti. Itthon már augusztus elseje óta érvényben van az új jogszabály, amely borsos bírságokat vet ki a szabálytalankodókra.

Az új osztrák jogszabály mintegy 100 büntetési tételt, illetve hozzájuk kapcsolódó bírságot fogalmaz meg, amitől azt remélik, biztonságosabbá válnak az utak. Szeptember elsejétől ugyanis a szabálysértőknek igen mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, méghozzá azonnal, az igazoltatás helyszínén.

Az autópályán kívül száguldozók, 30 km/h-nál csekélyebb sebességtúllépés esetén 70 euró helyszíni bírságot fizethetnek, majdnem dupláját az eddiginek, amit persze a külföldi autósokon is behajtanak. Lakott területen 40 km/h-nál nagyobb sebességtúllépésért legalább 150 euróval számolhatunk, és két hétre még a jogosítványunkat is elvehetik.

Az ittasan, pontosabban 0,5 ezreléknyi véralkoholszintet túllépők szintén nagyobb bírságot fizethetnek, mint eddig, méghozzá 300- 3700 euró közötti összeget. A 0,8 ezreléket túllépők 800 - 3700 eurót, plusz számukra kötelező részt venni egy több órás tanfolyamon, ahol az alkoholos befolyásoltság közbeni vezetés következményeiről számolnak be. Aki 1,2 ezreléket is meghaladó véralkoholszinttel ül volán mögé, 1200 - 4400 eurót is fizethet, és négy hónapra a jogosítványát is elvehetik, szemben a korábbi három hónappal. 1,6 ezrelék fölött a bírság az 5900 eurót is elérheti.

Az itthon augusztus elsején hatályba lépett jogszabály-módosítás szerint a menet közben kihangosító nélkül telefonáló tízezertől húszezer forintig terjedő büntetésre számíthat. A biztonsági öv becsatolásának elmulasztása, illetve a bukósisak nélküli motorozás tízezertől harmincezer forintig terjedő összegbe kerülhet, ha pedig valaki megfelelő biztonsági ülés nélkül szállít gyereket, annak legkevesebb 15 ezer, de legfeljebb 45 ezer forintot kell fizetnie.

Címkék: