Sokat lehet nyerni egy román tankolással

Pénzcentrum2009. augusztus 25. 06:20

A holnapi 4 forintos gázolaj áremeléssel némileg szűkül a benzin és a dízel közötti árolló, de a 95-ös egységára átlagosan még így is 19 forinttal magasabb lesz. Az egyes kutak eltérő árképzése miatt vannak különbségek, a benzin literjéért átlagosan 302-304 forintot kell fizetni, a gázolajért a szerdai 4 forintos emelést követően 283-285 forintot kérnek majd. Romániában 50 forinttal olcsóbb egy liter benzin, a határ közelében élők az autó üzemanyagtartályától függően többezer forintot is nyerhetnek egy tankolással.

A diszkont töltőállomásokon körülbelül 10 forinttal olcsóbban is lehet tankolni, de az autópályák mentén és a forgalmas csomópontok környékén legalább ennyivel drágábban adják az üzemanyagokat. Nem csak az ország különböző pontjain, de még egy-egy városon belül is jelentős árkülönbségek vannak a benzinkutakon. Érdemes feltérképezni, hogy a gyakran használt útvonalakon található benzinkutak közül melyik a legolcsóbb.

A törzsvásárlóknak érdemes az adott kút pontgyűjtő-kártyáját is igénybe vennünk a tankolások során, mert az összegyűjtött pontokat később levásárolhatjuk, vagy egyéb kedvezményekre felhasználhatjuk. Az ország legtöbb benzinkútjának árai már összegyűjtve is megtalálhatóak az interneten, indulás előtt a nyár végi utazóknak is érdemes tájékozódni.

A vizsgált időszakban a magyar fizetőeszköz árfolyama kevesebb, mint egy százalékot erősödött az euróval szemben. Megjegyzés: Az Európai Bizottság adataiból összeállított táblázat még nem tartalmaz minden módosítást, a tagállamok esetében a múlt heti egységárakat ismerjük.

A legolcsóbb benzint az euró alapon mért 5,13 %-os áremelkedés ellenére továbbra is Romániában találtuk, keleti szomszédunknál 253 forintot kell fizetni egy liter benzinért. Őket követi Bulgária, Ciprus, Észtország és Lettország, hazánk a kilencedik pozíciót foglalja el.

A legnagyobb áremelés Máltán volt 13,21 %-kal, Magyarország ebben a tekintetben dobogós helyezést ért el. Továbbra is Hollandiában a legdrágább a benzin 386 forintos egységárral, de drágán tankolhatnak a finn, a belga, a dán és a német autósok is. Uniós szomszédjaink közül Szlovéniában, Szlovákiában és Ausztriában is többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Magyarországon.

A gázolaj tekintetében ismét változás történt az élen, Románia újra visszavette az első helyezést Ciprustól. A szigetországban 5,87 %-kal emelkedtek az dízelárak, így nem meglepő, hogy a bolgárok és a lengyelek is megelőzték őket. A legdrágábban Nagy-Britanniában mérik a gázolajat, a brit autósoknak 332 forintnak megfelelő fontot kell leszurkolni a kutakon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az olaszok, a németek és a szlovákok is 300 forint felett fizetnek egy liter gázolajért, hazánk a középmezőnyben (a 13. helyen) végzett. Hollandiában 133 forinttal többet kell fizetni egy liter benzinért, mint Romániában, Nagy-Britanniában pedig több mint 97 forinttal drágább egy liter gázolaj, mint keleti szomszédunknál.

A szomszédos nem uniós országok közül Ukrajnában a legolcsóbban az üzemanyagok, a benzin literje 174 forintba, a gázolajé pedig 141 forintba kerül. Tőlük keletre Oroszországban 140 forint a benzin és 119 forint a gázolaj. Horvátországban 299 forintba kerül egy liter benzin, egy liter gázolajért pedig 270 forintot kell fizetni.

A benzin egységára Lettországban (2,01 %), a gázolajé Litvániában csökkent a legnagyobb mértékben (4,50 %).

A felhasznált adatokat az Európai Bizottság tette közzé, a számításokat euró alapon végeztük, a vizsgált időszakban a forint minimálisan erősödött a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Címkék: