Virágzó autózálogházak: ki sem váltják a bevitt kocsikat

Magyar Hírlap2009. július 22. 09:02

A válság mélyülése, a reálbérek csökkenése és a szűkülő anyagi lehetőségek mind-mind hozzájárulnak a hazai autózálogházak virágzásához. Emellett az autósok egyre többen keresik meg a pénzintézeteket a visszhitel miatt is. Statisztikák szerint a vidéki zacikból a bevitt autók felét ki sem váltják a megszorult tulajdonosok, Budapesten 40 % ez az arány.

Folyamatosan bővül a magyar autózálogházak gépjárműparkja, a legtöbben 50 %-nál is nagyobb forgalomnövekedést könyvelhettek el az elmúlt hónapokban a korábbi időszakhoz képest. Az autózacik 1 órán belül készpénzben fizetik ki az őket felkereső ügyfeleket, akik a leadott gépjárművet egy hétig kamatmentesen vásárolhatják vissza.

"A legtöbb ügyfelünk pénzszűke, eladósodottsága miatt keres fel bennünket, de szép számban akadnak olyanok is, akik BAR-listások, így banki hitelhez egyáltalán nem juthatnak" - mondta az egyik legnagyobb fővárosi autózálogház ügyintézője, a neve és vállalkozása nevének elhallgatását kérve.

A vidéki gépjárműzacik nagyobb forgalomról számoltak be, mint a fővárosiak. "A válság óta 50 %-kal nagyobb a forgalmunk, mint korábban, s a végleg bent maradó autók száma is emelkedett. A járművek több mint felét nem váltják már ki" - jelentette ki egy győri zálogtelephely vezetője.

Az ügyfelek egyre nehezebben tudják kiváltani gépkocsijukat, a fővárosban 35-40 % a bent maradt autók aránya. A válság óta APEH-es nullás igazolást is kérnek az ügyfelektől, mert az adóhivatalnak elsőbbsége van tartozás esetén. Az autózacik kamatot is felszámolnak, ennek mértéke attól függ, hogy mennyi időre adja be a tulajdonos - kizárólag tehermentesen - az autóját.

Egy hét esetén kamatmentes a hitel, egy hónapnál 8-9 %-os, három hónapnál 6-7 %-os kamatot kell visszafizetni, amely az összes felvetődő költséget tartalmazza, így a kezelési díjat, a tárolási díjat és az okmányirodai bejegyzést. A futamidő lejárata előtt a visszafizetés napjáig számolják a költségeket az autózacik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelentős érdeklődés tapasztalható az úgynevezett visszhitellel, azaz a szabad felhasználású, saját autóra felvehető hitellel foglalkozó pénzintézeteknél is. A jelzáloggal szembeni előnye az, hogy az autótulajdonos tovább használhatja a gépkocsiját, annak tulajdonjoga azonban a bankhoz kerül.

"Egyre gyakoribb a visszhitel a piacon, még úgy is, hogy a bank 2-3 %-kal nagyobb kamattal ad pénzt az autóra, mint más hitelkonstrukciók esetén" - mondta Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke.

Címkék: