Egyetemen képzik a gépjárművezető-oktatókat

Pénzcentrum2009. június 9. 09:32

Hosszas előkészítés után átalakították a gépjárművezető-oktatók képzési rendszerét: a reformokat már szeptembertől bevezetik. A leglényegesebb változás az, hogy a szakoktatókat már nem a kijelölt autósiskolák nyolcvanórás "gyorstalpalóin", hanem felsőfokú oktatási intézményekben, egy év alatt képzik majd.

A kilencvenes évektől kezdődően sokan kényszerből, a munkanélküliségből menekülve, próbáltak - a viszonylag olcsón, gyorsan megszerezhető - oktatói végzettséggel boldogulni, így felhígult a szakma, túlkínálat alakult ki.

Elavulttá vált a szakoktatók képzése, hiszen a tananyagot 1984-től 2004-ig nem módosították, noha húsz év alatt jelentősen megváltoztak a járművek, a közlekedési viszonyok, s a pedagógiai módszerek.

Az elmúlt négy évben - főként a nyugdíjazások, pályaelhagyások miatt - szűkült az oktatók köre, így igazodott a tanulók számához. Sőt az ország egyes területein már szakoktatóhiány alakult ki.

Sszeptembertől legfeljebb ötszázan vehetnek részt a kurzusokon, amelyeket a BME mellett a győri, a miskolci, a kaposvári és a szegedi egyetemen indítanak. A jelentkezőknek felvételi vizsgát kell tenniük, s két fél év után, jövő nyáron juthatnak szakoktatói végzettséghez.

Címkék: