Bíróság előtt a Shell: kemény vádak

Pénzcentrum2009. május 26. 16:02

A világ egyik legnagyobb olajipari vállalatát azzal vádolják, hogy közvetve hozzájárult több nigériai környezetvédelmi aktivista kivégzéséhez.

A nigériai publicistaként és harcos környezetvédőként ismert Ken Saro-Wiwa-t 14 évvel ezelőtt végezték ki, több társával együtt.

Brit lapértesülések szerint a Shellt azzal vádolják, hogy együttműködött az akkori nigériai kormánnyal a környezetvédők elleni eljárásban. Az olajipari nagyvállalat valószínűsíthetően jelentős összegekkel támogatta az afrikai állam diktatórikus kormányát. Az aktivistákat 1995-ben végezték ki, vélhetően koholt vádak alapján.

Ken Saro-Wiwa és társai tömegmozgalmat szerveztek az olajvállalat környezetpusztítása ellen, szülőföldjük védelmében. Az olajban gazdag Niger-delta vidékén a gázégetés volt az egyik olyan ügy, amely ellen küzdöttek és amely végül a halálukat okozta. A gázégetés légzőszervi megbetegedéseket, vakságot, rákot és születési rendellenességeket okoz, a mérgező vegyületek bekerülnek a folyókba és a földbe.

A mártírként tisztelt aktivista családja arra számít, hogy a mostani per bebizonyítja: a nagyvállalat bűnrészes emberi jogok megsértése, kínzás és törvénytelen fogvatartás bűntettében. A szerdán kezdődő jogi procedúra végén -ha bebizonyosodik érintettsége- a Shell akár több százmillió dolláros kártérítést is fizethet. Sokan azt valószínűsítik, hogy a perrel hatékonyabbá válhatnak a multinacionális vállalatok térnyerése ellen küzdő szervezetek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Royal Dutch Shell tagadja a hozzátartozók vádjait. Nyilatkozatuk szerint soha, semmilyen módon nem támogatták a nigériai katonai diktatúrát.

Címkék: