A hazafi autósok üdvözlik az új rendszámszabályt

Pénzcentrum2009. április 28. 13:02

A brit közlekedési miniszter bejelentette, hogy a rendszámokra vonatkozó eddigi szabályozást kiegészítették egy új taktussal, amely lehetővé teszi a nemzeti zászló feltüntetését a rendszámtábla bal oldalán.

Az eddigi rendszámtáblák hazánkban is használatos uniós szimbólum alatt a GB autósjelet tartalmazták, ami csak arra utalt, hogy az autós Nagy-Britanniából származik. A módosított szabályrendszernek megfelelően ezentúl az angol, a skót és a walesi zászló feltüntetését is engedélyezik. A miniszter szerint a lépést mindenképpen üdvözölni fogják az autósok, különösen azok, akik büszkék a hazájukra.

A forgalmi rendszám a közúti járműveken található kisméretű tábla, amely számokból és betűkből álló sorozattal egyedien azonosítja a járművet. A rendszámtábla a jármű hátulján mindenhol kötelező, de a legtöbb országban az autó elejére is fel kell szerelni. A rendszámtáblán elhelyezett matrica igazolja, hogy a gépkocsi átesett a kötelező műszaki vizsgákon, és szabályosan van forgalomba helyezve.

A rendszámot a gépjármű azonosítására és a kapcsolódó adminisztráció során használják, valamint mindenféle közlekedési kihágás vagy bűncselekmény esetén ezt vizsgálják elsőként. Mivel a rendszámtábla elveszhet vagy megváltozhat, ezért még az alvázszámot is ellenőrzik a jármű azonosításakor.

A rendszámtábla hagyományosan fémből készül, de már az unió egyre több tagállamában műanyagból gyártják. A motorkerékpárokon sokáig elöl is használtak rendszámot. A sárvédő tetején, a menetiránnyal párhuzamosan álló fémlemez azonban szemből nem látszott, viszont súlyos sérülést okozhatott.

Címkék: