Tovább zuhannak az autóértékesítések Európában (2.)

Portfolio2009. március 13. 09:03

18%-kal estek vissza februárban az újautó értékesítések Európában, a legnagyobb mértékben Izlandon és Romániában hanyatlottak az eladások. Viszont Németországban a bevezetett támogatás következtében több mint 20%-kal több újautó kelt el a múlt hónapban.

Összesen 970 ezer újautó kelt el februárban Európában, amely több mint 18%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legutóbb csatlakozott országok mutatták a legjelentősebb visszaesést, míg Nyugat-Európára a németországi értékesítések megugrása volt pozitív hatással.


Németországban ugyanis jelentős támogatást kapnak azok, akik régi autójukat újra cserélik, ennek köszönhetően több mint 21%-kal gyarapodott az értékesítések volumene februárban 2008 februárjához viszonyítva.


A regionális megoszlást tekintve Nyugat-Európában 17.3%-kal csökkentek az eladások, míg a legutóbb csatlakozott országok 30%-os visszaesésről számolhattak be. Németország és Luxemburg kivételével a régióban mindenhol csökkentek az értékesítések, Izlandon 84%-kal, Spanyolországban 49%-kal, Olaszországban 24%-kal, az Egyesült Királyságban pedig 22%-kal talált kevesebb gépjármű gazdára az elmúlt hónapban.


A közép-kelet-európai régióban Lengyelországban 7.3%-kal több autó kelt el, a cseh piacon viszont 7.7%-kal, Magyarországon 46%-kal, Romániában pedig 66.5%-kal hanyatlott az értékesítések volumene.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A Volkswagen 19.3%-ról 21.5%-ra növelte piaci részesedését és februárban 8%-os csökkenésről számolhatott be az értékesítésekben. A PSA Group 25%-kal, a Ford 12%-kal tudott kevesebb járművet eladni. A Fiat 17%-kal értékesített kevesebb járművet az időszakban, a GM 21%-kal, a Renault 20%-kal, a Daimler 30%-kal, a BMW pedig 29%-kal adott el kevesebb autót az időszakban.

A távol-keleti gyártók közül a Toyota értékesítései 17%-kal, a Nissan 25%-kal, a Mazda 15%-kal, a Honda eladásai pedig 8%-kal csökkentek, miközben a Hyundai 26%-kal, a Suzuki pedig 8%-kal tudott több járművet értékesíteni.

Címkék: