Lenyelték a Ford-dolgozók a keserű pirulát

Pénzcentrum2009. március 10. 18:00

Hosszú egyeztetések után beleegyeztek a Ford dolgozói a rosszabb állásfeltételekbe, hogy ezzel is átsegítsék a nehéz időszakon az autógyártót.

Megegyezés született a United Auto Workers (UAW) és a Ford között a munkavállalók jövőbeni munkafeltételeit illetően. A béreket befagyasztják, még az inflációt sem követik, csökken a fizetett szabadnapok száma, eltörlik a bónuszok jó részét, a társadalombiztosítási járulékokat pedig alaposan megnyirbálják.

A Ford ugyan a Detroiti Hármas egyetlen tagja, mely nem kért állami támogatást ahhoz, hogy elkerülje a csődöt, de az autópiac összeomlása neki sem esett jól. A most aláírt paktum nagy segítség lesz ahhoz, hogy a cég valahogy ellensúlyozza a kieső bevételeket és befejezze a négy éve elkezdett racionalizálási programját.

A cég munkásainak 59, kereskedőinek 58 százaléka szavazta meg a javaslatokat. A szakszervezet képviselői szerint a szavazáson jól látszik, hogy a dolgozók ki akarják venni a részüket a cég megmentéséből és ezért hajlandóak fájdalmas áldozatot is hozni.

A megállapodáson dollármilliárdokat spórolhat a Ford, különösen, hogy a nyugdíjalapba szánt összeg felét ezentúl részvényben fizetheti ki a cég. A most aláírt szerződés különösen azért fontos, mert a kormányzat képviselői ugyancsak ma járják körbe a másik két autógyártó óriás a General Motors és a Chrysler üzemeit, hogy megállapítsák, mit lehetne tenni a két cég csődtől való megmentéséért. Amennyiben a már kiharcolt 17,4 milliárd dollár mellé meg szeretnék kapni a további 21,6 milliárd dollárt, mindenképpen hasonló megállapodásra kell jutniuk a szakszervezettel, mivel ez a kormány alapvető elvárása a hitel folyósításához.

Címkék: