Elkészült a világ legolcsóbb kisautója: áprilistól a szalonokban a Nano!

Pénzcentrum2009. február 27. 15:00

Március 23-án mutatják be a nagyközönségnek a világ legolcsóbb kisautóját, áprilisban pedig kigurulhat az első Tata Nano az indiai autószalonokból. A heves tiltakozásokkal kísért földkisajátítások miatt a nyugat-bengáli üzemének bezárására kényszerülő autógyár hónapokat csúszott az értékesítés bevezetésével, de rövidesen erre is pontot tehetnek.

Az alapanyagárak drágulása, a kedvezőtlen gazdasági környezet és az árfolyamok ingadozása kétségessé tette, hogy tudják-e tartani az eredetileg megjelölt kétezer dolláros vételárat, de végül is még a tűréshatáron belül maradtak. A gyártónak sikerült legyőzni az előtte tornyosuló akadályokat és így március 23-án Mumbaiban sor kerülhet a hivatalos bemutatóra.

A korábban a helyi fizetőeszközben meghatározott vételár változatlanul 100 ezer rúpia maradt, de a gyártó a későbbiekben a felső kategóriás motorkerékpárok és robogók árszintjéig kívánja lefaragni az árakat. A reklámok során arra kívánják felhívni az indiaiak figyelmét, hogy a Nano sokkal praktikusabb és nagyobb biztonságot kínáló megoldás, mint amit a kétkerekű járművek nyújthatnak.

Az áprilisban kezdődő értékesítéseket nagy várakozások övezik, egyelőre havonta körülbelül 3000 modellt dobnak piacra. Az új üzem építése már folyamatban van, a gyár leghamarabb a jövő év elejétől működhet teljes kapacitását.

Címkék: