Ingyen keltek el a Chrysler-részvények!

Pénzcentrum2009. január 21. 16:19

Hogy mennyire nem kelendőek a csőd szélén táncoló amerikai autógyárak részvényei? Egyáltalán nem. Az olasz Fiat ugyanis 35 százalékos részesedést szerzett a Chryslerben, anélkül, hogy akár egy dollárt is fizetne érte!

A két autógyár közötti megállapodás értelmében a Fiat 35 százaléknyi paketthez jut a Chryslerben. Cserébe az amerikai gyár a kis autók gyártásához szükséges technológiákhoz fér hozzá, valamint segítséget kap a Fiattól az eladási csatornák bővítéséhez az európai kontinensen.

A Chrysler elnök vezérigazgatója nem titkolta örömét a megállapodást követően. Bob Nardelli szerint nem csak a cég előtt nyílnak óriási lehetőségek azzal, hogy betömködhetik a termékpalettában fennálló lyukakat és utolérhetik amerikai vetélytársaikat az öreg kontinens eladásai tekintetében. Előnnyel kecsegtet az együttműködés az amerikai állam számára is, hiszen hosszútávon működőképes és nyereséges lehet a cég, helyreállhat a benne megingott bizalom és számos amerikai feje fölül múlik el a munkanélküliség rémképe.

Nem meglepő módon a United Auto Workers szakszervezet is áldását adta a frigyre. Szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy hiába javul hosszú távon a Chrysler túlélési esélye, ha rövid távon nem megoldott a cég finanszírozása és masszív tartozásainak kiegyenlítése.

Címkék: