Brutális, mennyit fizetnek a magyarok a netért: ezek a szolgáltatások még mindig akadoznak nálunk

Buzás Borbála2022. augusztus 8. 19:02

A Covid kitörésével 2020-ban kulcsfontosságú volt a digitalizációs ugrás itthon: a home office-tól a távoktatáson át az online ügyintézésig lényegében mindennek hozzáférhetővé kellett válnia elektorinuksan. Ugyan a járvány miatt nagyot léptünk előre ezen a téren, azonban még mindig van hová felzárkóznunk a digitális jólétben. Most megnéztük, világösszehasonlításban mennyire jó itthon az internet, milyen az e-ügyintézés elérhetősége, és hol a legolcsóbb az internet.

A koronavírus-járvány során kulcsfontosságúvá vált a digitalizáció: nem csak a különböző szolgáltatásokat kellett online elérhetővé tenni, de a hazai háztartások jó részének volt muszáj hirtelen alkalmazkodnia a home office-hoz és a távoktatáshoz. Ugyan az utóbbi két év alatt nagy ugrás volt tapasztalható Magyarországon ezen a téren, de hol tartunk a digitalizációban nemzetközi szinten? A Surfshark adatai alapján megnéztük, mely országok vezetnek a digitális jólét terén, illetve Magyarország hogyan szerepelt ezen a téren 2021-ben

A felmérésben többek között azt vizsgálták, hogy tavaly mennyibe kerülta széles sávú internet-előfizetés a világ különböző országaiban, milyen mértékben volt elérhető az elektronikus ügyintézés, milyen volt az internetes biztonság, illetve milyen volt az országok digitális infrastruktúrájának a minősége. A 110 országból álló listán első helyen Dánia végzett, ezzel a skandináv ország érte el a legtöbb, 0,83 pontot a digitális jóléti indexen. A dánokat második helyen Finnország és Dél-Korea követi, mindkét ország 0,76 pontot kapott. A top 10-ben szerepel még Szingapúr, a másik két skandináv ország, de az Egyesült Államok, Izrael, Franciaország és Svájc is.

Loading...

Hogy állunk itthon a digitalizációval?

Magyarország az összesítésben a 32. helyet szerezte meg, amivel a lista első harmadában vagyunk, viszont Európán belül csak a 22. helyre volt elég a 0,61 pontunk. Az internetminőségnél kifejezetten jól teljesítettünk tavaly: itthon elérhető a 8. leggyorsabb széles sávú internet a világon, bár az internetkapcsolat stabilitásánál csak a 13.-ok vagyunk.. A mobilinternet-hálózatok stabilitásánál már csak 25.-ek vagyunk, ráadásul a mobilinternet sebessége csak a 35. helyre volt elég a 110-es összehasonlításban.

A mobilinternet terén értük el a legrosszabb helyezést is,  ugyanis a mobilinternet sebességének növekedése elég lassú hazánkban, csupán a 76. helyen szerepelt a 2021-es listán. Az online elérhető szolgáltatások terén sem teljesítettünk túl jól, itt az 52. helyen áll Magyarország, és a 41.-ik a széles sávú internetelérés bővülésében. Az egyébként jól látszott, hogy 2020 óriásii lökést jelentett a digitális jólét növekedését, akkor ugyanis 7 hellyel jobban teljesítettünk, mint tavaly. Általánosságban véve az internet minőségét tekintve 29.ek voltunk, ezzel közvetlenül mögöttünk volt Írország, Japán és Ausztria, de például Románia 11 hellyel előzött meg minket a listán.

A többi eredménynél elég vegyes helyezéseket kapott Magyarország. Az internetes biztonságnál 0,68 ponttal a 28.helyet értük el; ebben a kategóriában azt vizsgálták, milyen az elektromos áram ellátása, a kiberbiztonság, valamint az adatvédelmei törvények. Az internetminőség (0,61 pont) a 29. legjobb nálunk, 32.-ek vagyunk az internetes infrastruktúra terén, közvetlenül minket követ Szlovákia, de például a csehek a 27-.ek ezen a téren, Ausztria a 21. A 100 emberre eső internetfelhasználók számában tavaly világszinten a 30. helyen állt Magyarország.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az internet áránál a 37. helyet értük el az alapján, hány órát szükséges dolgozni a legolcsóbb széles sávú csomag, és a belépő mobilinternet-szolgáltatás előfizetéséhez. Itt egyébként elég hátul vagyunk a régióban, ugyanis bőven megelőz minket Ausztria, Szlovákia, de még Románia és Bulgária is. A legrosszabbul az internetes ügyintézés terén teljesítettünk: csak 45. helyet sikerült megkaparintani az online ügyintézésben, ezen belül pedig csak az 52-ek vagyunk az online adminisztrációban. Itt közvetlenül mögöttünk van Szlovákia, Románia hozzánk képest jóval elmaradt az 56. helyen, de Csehország például a 32. volt a listán, míg Észtország a 8. helyet foglalta el.

Digitális jóléti államok

A világon tavaly a leggyorsabb széles sávú internet Szingapúrban volt elérhető, míg Dániában volt a leginkább megengedhető az internetszolgáltatás anyagilag, de itt volt a legjobb az elektronikus infrastruktúra is. Dél-Koreában volt a legjobb az internet minősége, míg a kiberbiztonságban és az állami e-ügyintézésben az Egyesült Államok, valamint Görögország lett az első. A legstabilabb mobilinternet Svájcban volt, míg Katarban interneteztek a legtöbben lakosságarányosan, a kiberbiztonság terén pedig a legnagyobb visszaesést nem meglepő módon Oroszországban lehetett tapasztalni.

Címkék:
digitalizáció, digitális, internet, mobilinternet, digitális átállás, online, ügyintézés, digitális oktatás, kiberbiztonság, internethasználat, digitális munkarend, digitális forradalom, digitális transzformáció, digitális kompetenciák,