Horror árak a magyar esküvőkön: tényleg illetlenség ezen spórolni?

Pénzcentrum2022. július 31. 13:01

Javában dübörög az esküvőszezon, sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. Ilyen árak mellett mégis mennyi pénz illik tenni a borítékba. Megkérdeztük olvasóinkat, legtöbben úgy tűnik inkább most spórolnak, ahol lehet

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, ha esküvőre hivatalosak, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak. Nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni. Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő. Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni – mondta el a Pénzcentrumnak korábban egy esküvőszervező. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága.

A tavalyi évhez képest átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak.

Szűkmarkúan

Kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink ennek tudatában milyen vastag borítékot adnak, vagy adnának az ifjú párnak. Úgy tűnik a válság a legtöbb családba már begyűrűzött, hiszen legnagyobb arányban a legkisebb összeget adnák a válaszadóink.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Loading...

Mint ahogy az a fenti grafikonon is látszik, a szavazók

  • közel harmada, 32,7%-uk 35 ezer forintot, vagy annál kevesebben ad(na) fejenként,
  • 8,9%-uk 35 ezer forintot, 
  • 22,1 %-uk 35 ezer és 50 ezer forint közötti összeget, 
  • 20,2%-uk 50 ezer és 100 ezer forint közötti összeget, 
  • és meglepően sokan, 16% nyilatkozott úgy, hogy ők bizony 100 ezer forintnál is többet adnának az ifjú párnak nászajándékként.

Az esküvőipart főleg kisvállalkozások mozgatják, rengeteg embernek nyújt megélhetést: szervezők, dekorosok, fotósok, videósok, zenészek, kölcsönzőszalonok, ruhatervezők, ceremóniamesterek, varrónők, tortakészítők, és ki tudja, még hány szakma érintett, de az biztos, hogy az utóbbi időben legtöbbjük áremelésre kényszerült, már csak az elszabaduló infláció miatt is. De a koronavírus-járvány sem volt a barátjuk, pótolni kell a kiesett bevételeiket, és akkor a jövőbeli bizonytalan kilátásaikról még nem is beszéltünk, hiszen sokak kénytelenek lesznek lemondani az olcsó katás adózásról.

Ezeket az egyre növekvő költségeket nyilván a házasulandók fizetik ki, és persze az áremelkedéseket mindenki érzi a saját bőrén, de érdemes kétszer is meggondolni, mennyivel járulunk hozzá a lakodalmukhoz.

Címkék:
pénz, esküvő, árak, járvány, infláció, nászajándék, ajándék, szavazás, esküvőipar,