Új adathalász vírus a láthatáron: gyorsan terjed a mobilokon, a Facebook-jelszavadra pályázik

Pénzcentrum2021. augusztus 18. 12:00

Az idei év márciusa óta terjedő FlyTrap trójai vírus eddig mintegy 10 ezer készüléket vett célba. A rosszindulatú kód terjesztése mögött vietnámi csoportok állhatnak, facebook belépési kódokat is gyűjthetnek, és álhírek terjesztésére használhatják fel azokat.

Szélsebesen terjedő trójai vírust azonosítottak, amely 144 országban már bizonyosan megjelent, és mintegy 10 ezer mobil készüléket fertőzött meg. A vírus első jeleit márciusban fedezték fel.

A rosszindulatú program elsődleges célja az olyan androidos eszközök megfertőzése, amelyeken a közösségimédia-fiókhoz tartozó azonosítók is fellelhetők. A FlyTrap ugyanis kimondottan ilyen információkat igyekszik begyűjteni, a hozzá kapcsolt többi adattal (például IP-címmel, e-mail-címmel, illetve tartózkodási hellyel) együtt

- írta a hvg.hu a Zimperium kiberbiztonsági cég kutatása alapján.

A módszer nem veszélytelen: a program elsősorban a kétes, vagyis nem ellenőrzött forrásból származó appokon keresztül terjed. Amennyiben ezek egyike rákerül a készülékre, egyből a közösségi médiás felületekre irányítja a felhasználót, az azonosítók megadásával pedig rögtön meg is szerzi a kívánt információt.

A Zimperium hangsúlyozta, hogy a FlyTrap terjedéséhez a felhasználók körében jól ismert appokat is felhasználják, így még óvatosabbnak kell lenni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
facebook, vírus, azonosítás, program, vírusvédelem,