Hamis tízezressel fizetett, nevetséges magyarázattal állt elő

Pénzcentrum2014. július 9. 14:30

Az elmúlt évek talán legfordulatosabb, és egyben legviccesebb pénzhamisítási ügyének végére tett pontot nemrég a hatóság.

Bíróság elé állítási javaslattal zárta le a Siklósi Rendőrkapitányság azt az eljárást, melyet egy 37 éves férfival szemben pénzhamisítás miatt folytatott.

Június 12-én egy siklósi üzlet tulajdonosa jelentette be a rendőrségre, hogy egy ismeretlen férfi feltehetően hamis tízezer forintos bankjeggyel fizetett. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a kérdéses bankjegy valóban hamis, mivel azt láthatóan fénymásolóval készítették.

A rendőrök a helyszínen elfogták az üzletbe fél órával a fizetést követően visszaérkező 37 éves O. Sándort, akit a rendőrkapitányságra előállítottak.


De mi történt?

A férfi kihallgatásán elismerte, hogy elkövette a bűncselekményt: a nyomozóknak elmondta, hogy egy hozzátartozója boltjában fizetett valaki a hamis bankjeggyel, és mivel nem akarta értesíteni a rendőrséget, megpróbálta "elsütni" valahol.

Ezért ment tehát be a siklósi boltba, ahol egy idős ősz hajú eladó fogadta. Az eladónak nem szúrt szemet a hamis bankjegy, így a férfi a vásárolt árut ezzel fizette ki.

Később bántotta a lelkiismerete(!), hogy átverte az idős hölgyet, ezért hazaérve azonnal autóba ült és visszament a boltba, hogy visszakérje a hamis bankjegyet és valódira cserélje azt. Az üzletbe érve azonban a rendőrök fogadták, akiknek először azt a magyarázatot adta, hogy tévedésből a gyerekek játékpénzét(!) hozta el, azonban később látta, hogy nincs értelme tovább magyarázkodni.

Oké, de mi honnan ismerhetjük fel, hogy a gyerekek játékpénze van a kezünkben?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra. A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető.

A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben. Ezek a motívumok UV-A fényben zöld színben világítanak, UV-C fényben viszont piros színűre változnak.


A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Címkék:
pénz, mnb, tech, hamisítás, pénzhamisítás,