Ilyen gyorsan még sosem fizettél: örökre elfelejthetjük a bankkártyát?

Pénzcentrum2014. április 26. 16:00

Alig jelentek meg a mobiltelefonos fizetési módszerek, már a személyjegy alapú lehetőségek tesztelését is megkezdték több országban. Hamarosan elég lehet, hogy a bankkártyánk vagy a telefonunk helyett csak a tenyerünket helyezzük vásárláskor a terminál fölé. Az pedig pár másodperc alatt leolvassa a tenyerünk érmintázatát, és már végeztünk is a fizetéssel. Egyszerű és gyors, de vajon biztonságos?

Elképesztő ütemben fejlődnek és terjednek az elektronikus fizetési lehetőségek. Alig kezdett ismertté válni a mobiltelefonos érintésmentes fizetés, már számos változatával próbálkoznak a legújabb fizetési módszereknek: többek között az öltöny ujjába épített chippel is fizethetünk már. Nemrégiben pedig a tenyér erezetét beolvasó terminálok tesztelését is megkezdték Svédországban. Biztonságosabb és gyorsabb lehet, mint a hagyományos bankkártyás fizetés.

Érintésnélküli fizetés egyetlen érintéssel

Több mint ezer svéd vásárló jelentkezett, hogy tesztelhesse azt a legújabb, Quixter névre keresztelt terminált, melyhez nem egy bankkártyát kell érinteni, hanem a tenyerüket. Az új technológia a tenyéren lévő ereket "olvassa" be. A dél-svédországi Lund városában jelenleg 15 boltban és étteremben ismerkedhetnek a helyiek az újfajta, biometrikus (azaz személyjegy alapú) fizetési lehetőséggel. Az ötlet egy mérnök hallgatótól származik, aki két évvel ezelőtt kezdte el a termék kifejlesztését, miután túl sokat kellett egyszer sorban állnia - írja a Daily Mail.

A fenti videóban a feltaláló, Fredrik Leifland mondja el, hogy akkor jutott eszébe az ötlet, amikor sokáig kellett sorban állnia a szupermarketben. Ekkor tűnt fel neki, hogy a bolti fizetés milyen sok időt vesz igénybe. Úgy gondolta, hogy kell lennie egy gyorsabb fizetési megoldásnak. Ez lett a Quixter, melynek neve éppen a gyorsaságra utal (ami az angol quick, azaz gyors melléknévből származik). Vásárláskor a telefonszám utolsó négy számjegyét kell megadni, utána pedig a leolvasó fölé érinteni a tenyerünket. Így a tranzakció maga kevesebb, mint öt másodpercet vesz igénybe. Már 15 helyes és körülbelül 1600 személlyel tesztelik az új módszert. Leifland elmondása szerint, habár más cégek is kísérleteznek hasonló megoldásokkal, ők az elsők, akik a piacon is bevezették ezt az eszközt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A fejlesztő szerint ezzel a módszerrel biztonságosabb fizetni, mintha bankkártyával tennénk. Mivel minden embernek teljesen egyedi érmintázata van, így nincs lehetőség visszaélésre vagy csalásra sem.

A regisztrációhoz a svéd vásárlóknak fel kell keresniük egy ilyen terminállal felszerelt boltot vagy étteremet, ahol háromszor be kell olvastatniuk a tenyerüket. Ezenfelül még a telefonszámot és a személyi igazolvány számát szükséges megadni. Ezután a vásárló egy sms-t kap a telefonjára egy aktiváló linkkel egy weboldalra. A felhasználó bankszámlájáról havonta kétszer kerülnek levonásra az elköltött összegek.

Címkék:
tech, fizetés, nfc, elektronikus, terminál, pos terminál,