Áll a bál III. Károly király koronázása körül: egyre többen nem kérnek az uralkodóból

Pénzcentrum/MTI2023. május 6. 08:25

Délelőtt fél 11 előtt nem sokkal indul el a Buckingham-palotából III. Károly király díszmenete a koronázási ünnepségre. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. Ugyanakkor a kritikusok szerint nem a brit adófizetőknek kellene állnia az esemény 100 milliárdos költségeit. A palota szerint viszont sokkal több folyik vissza az államkasszába a Londonba érkező látogatók után. A britek többsége nem a koronázásnak, hanem a 3 napos hétvégének örül.

Szombaton koronázzák meg III. Károlyt, az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodóját. A királyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. Jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

A London közepén, a parlamenttel szemközt emelkedő apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók hagyományos koronázó temploma. Itt koronázták meg hetven éve, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját, és 1066 karácsonyán a normann hódítót, I. Vilmost is. II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án elhunyt, és halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

A szombati ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg. A percnyi pontossággal kidolgozott menetrend alapján a Westminster-apátság kapui helyi idő szerint reggel fél 8-kor nyílnak meg a vendégek előtt. Az államfők és a külföldi kormányok képviselői fél tíztől foglalhatják el helyüket, a külföldi uralkodóházak tagjai 10:25 órakor, a brit uralkodó hozzátartozói 10:35 órakor érkeznek.

III. Károly király és hitvese 10:20 órakor indul a Buckingham-palotából díszes menet (The King's Procession) élén a Westminster-apátságba. A menet az Admiralitás felé vezető Mall sugárúton halad, London kormányzati negyedének főutcáján, a Whitehallon jobbra fordul, és így érkezik az apátságba. A királyi házaspárt a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi állami hintó szállítja a palotától mintegy két és fél kilométerre emelkedő apátsághoz.

A hat ló vontatta, háromtonnás, 5,4 méter hosszú, légkondicionált, hidraulikus felfüggesztéssel ellátott hintót II. Erzsébet királynő 2012-ben megünnepelt hat évtizedes uralkodói jubileumának tiszteletére készítette nyolcévi munkával egy ausztrál mesterember, Jim Frecklington. A király brit idő szerint 10:53 órakor lép be a Westminster-apátságba a nyugat felé néző főbejáraton, és a koronázási ceremónia 11 órakor kezdődik. III. Károly koronázására visszaszállították Edinburghból Londonba a skót történelem egyik legnagyobb becsben tartott ereklyéjét, a Sors Kövét.

A britek inkább a szabadnapnak örülnek

A legfrissebb felmérés szerint a britek lelkesebben várják a háromnapos hosszú hétvégét, mint annak okát, vagyis III. Károly koronázását, amelynek alkalmából a brit kormány hétfőre is munkaszünetet hirdetett. A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov 3394 brit felnőtt bevonásával elvégzett vizsgálatában a résztvevők 37 százaléka mondta azt, hogy nagyobb várakozással tekint a hosszú hétvége, mint a koronázási ceremónia elé, és csak 25 százalék örül jobban az uralkodó koronázásának, mint a hétfői munkaszünetnek. A válaszadók 34 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyik sem izgatja különösebben.

Az országos átlagon belül a 25-49 év közötti korosztályt lelkesíti a legkevésbé III. Károly koronázása: ebben a csoportban 54 százalék részesíti előnyben a hétfői munkaszünetet, és csak 14 százalék válaszolta azt, hogy a koronázást várja a legnagyobb izgalommal a hétvégén. A 65 év feletti korcsoport mutatja a legnagyobb lelkesedést a koronázás iránt: közülük alig 9 százalék mondta azt, hogy a hétfői plusz szünnapot várja a legnagyobb örömmel, 41 százalékuk III. Károly koronázása elé tekint a legnagyobb várakozással a következő három napban.

A cég kimutatása szerint ugyanakkor ebben a korosztályban a legnagyobb a közömbös válaszadók aránya is: 45 százalék nyilatkozott úgy, hogy sem a koronázás, sem a plusz munkaszüneti nap nem  lelkesíti különösebben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még kisebb az érdeklődés a koronázási hétvége ünnepi rendezvényei iránt. A felmérés résztvevőinek alig 17 százaléka mondta azt, hogy részt vesz a sok ezer utcabál valamelyikén vagy egyéb eseményeken, 72 százalék viszont biztosra mondta, hogy nem tervez ilyesmit. Ennél is kevésbé vonzza a briteket a koronázási ajándéktárgyak tömege: mindössze tíz százalékuk kíván ilyeneket vásárolni, 87 százalék nem akar erre pénzt kiadni.

Emellett, mint a Portfolio írja, a brit királyi család kritikusai azt is sérelmezik, hogy a koronázás várhatóan 250 millió fontjába (több mint 100 milliárd forintjába) kerül az országnak. A köztársaságpártiak szerint nem a brit háztartásoknak kellene állnia a ceremónia kiadásait, hanem a brit királyi családnak.

Ugyanakkor a Buckingham-palota szerint viszont több mint 1 milliárd font folyik be a gazdaságba a koronázás hatásai miatt.

Nem az én dolgom megmondani, hogy ezek a számok mennyire pontosak, de az elmélet szerint az ünnepségek óriási gazdasági lökést adnak a nemzetnek

- mondta a Reutersnek a Buckingham-palota szóvivője, hozzátéve, hogy a sok államfő jelenléte hatalmas kapcsolatépítési lehetőséget is jelent.

Címkék:
szórakozás, egyesült királyság, nagy-britannia, brit, közvélemény-kutatás, királyi család, koronázás,