Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szerelmeseknek: brutálisan megdrágultak az esküvők

Pénzcentrum2023. március 10. 20:31

Jelenleg ma egy átlagos esküvő körülbelül 6 millió forintba kerül. Ez a szám egy évvel ezelőtt még csak 5 millió forint volt átlagosan. Ennek oka az RTL-nek nyilatkozó rendezvényszervező szerint elsősorban az élelmiszer- és energiaárak növekedése, és a drága benzin.

Április végén fog megindulni hivatalosan a 2023-as esküvőiszezon, amire a párok többsége már hónapokkal – ha nem évekkel – korábban elkezd készülődni. Ez pedig nem véletlen, hiszen óriási összegek fordulnak meg a szektorban: egy vidéki, 80 fős esküvő jelenleg 4 millió forint körül mozog.

A szakértők szerint pedig egy év alatt körülbelül 30 százalékkal lettek drágábbak az esküvők.

Egy étel-ital csomag így átlagosan Budapesten nem a legjobb, de nem is a legrosszabb minőségű szolgáltatónál 30 ezer forintra belőhető. Ha ezzel beszorozzuk a vendégek számát, mondjuk ez egy 100 fős esküvő, az 3 millió forint, ehhez lehet számolni még egy ekkora összeget az összes többi szolgáltatásra

– mondta el Herendi Gábor esküvőszervező, aki szerint idén egy átlagos esküvő a fővárosban 6 millió forintba is kerülhet. Ez az összeg azonban egy évvel ezelőtt még átlagosan 5 millió forint volt.

Ennek oka az esküvői szolgáltatók szakmai érdekképviselete szerint az, hogy a beszerzési árak az egekbe szöktek, ráadásul megnőtt a villanyszámla és drágább lett a benzin is. Így a szolgáltatók kénytelenek nagyobb költségekkel számolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Talán a catering szférára a legjellemzőbb a drágulás. Az élelmiszer-alapanyagok beszerzési ára óriásit ugrott. Illetve még nagyon sokat drágultak a helyszínbérlés, az energiahelyzet miatt drágult sok minden. Ezen kívül minden, amihez fuvarozás, szállítás kötődik

– emelte ki V. Dávid Andrea, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke, hozzátéve, hogy a spórolás jegyében egyre többen választják a nem csúcsidőnek számító hónapokat, vagy a hétköznapokat.

Címkék:
esküvő, forint, millió, szolgáltatók, esküvőipar,