Brutálisan elszálltak az esküvői költségek: ilyen árak mellett, mennyi pénzt adjunk az ifjú párnak?

Pénzcentrum2022. július 7. 13:03

Ma már egy tisztességes, 80-100 fős esküvőt nem lehet kihozni 5 millió forint alatt, de jellemzőbb a 6 –7 milliós költségvetés, hiszen a tavalyi árakhoz képest idén +15-20%-kal kell számolni. Nagy kérdés, hogy ilyen körülmények között, mennyit illik tenni a borítékba, hogy ne csak a vacsoránk költségét egyenlítsük ki, de adjunk is az ifjú párnak ajándékot.

Javában dübörög az esküvőszezon, egymást érik az események: sokan idén pótolják be a járvány miatt elhalasztott lagzijukat. Ők azonban nem járnak túl jól, hiszen iparági jelentések szerint őrült ütemben drágulnak az ehhez kapcsolódó szolgáltatások: a tavalyi árakhoz képest idén 15-20 százalékkal is többet kell fizetni értük.

Ma már a legtöbben nem bajlódnak ajándékokkal, inkább készpénzt adnak az ifjú párnak, de nagy kérdés ilyenkor, hogy vajon a meghívottak részéről mekkora összeget illik adni.

Először is tudni kell, hogy 2022-ben mennyibe kerül egy esküvő.

Ha Budapest és vonzáskörzetét nézzük, egy nem túl nagy, 100 fős esküvői ceremónia, extra „rongyrázás” nélkül, de normális cateringgel, fotóssal nagyjából 6-7 millió forintba kerül.

Persze kevesebb fővel, némi megalkuvással ki lehet hozni 5 millió forint körüli összegből is, de az alá szinte lehetetlen menni.

 – mondta el a Pénzcentrumnak Dankó Réka esküvőszervező, a Dankó Réka Events vezetője. Hozzátette, hogy az infláció miatt az árak durván elszálltak. Nem csak az étel, ital nyomja meg a költségeket, de a terembérlet, a munkaerőhiány, sőt még a kiszállítás is őrült drága. A tavalyi évhez képest

átlagosan 15-20 százalékos áremelkedésre kell felkészülni a szakember szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Legalább a vacsorádat fizesd ki!

Ilyen költségek mellett a meghívott barát vagy rokon csak kapkodja a fejét, és már fogalma sincs mennyi pénzt illene adni az ifjú párnak. Feltehetően a néhány éve még elment a 20-assal kitömött boríték, de ezzel ma már körberöhögnek.

Az íratlan szabály kimondja, hogy a vacsora árát legalább illik odaadni ajándékként, ami a mostani áremelkedésekkel nagyjából 35 ezer forintot jelent fejenként, és csak efölött adjuk tulajdonképpen az ajándékot a párnak. Ezt persze mindenki saját pénztárcájához képest határozza meg – fejtette ki Dankó Réka, lehet 10 ezer, 20 ezer, de akár 100 ezer forint is.

Az a tapasztalat, hogy azért nem garasoskodnak a vendégek, a párok elég sok pénzt össze tudnak szedni a nagy napon. Ritka, hogy a teljes összeg, de a kétharmada, ritkább esetben a háromnegyede azért visszajön a költségeknek. Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy

minél nagyobb egy esküvő, annál kevesebb hányada folyik be a költségeknek a borítékok felnyitása után.

Egy kisebb esküvőn nagyobb eséllyel térítik meg a vendégek a költségek egészét, mint egy 150 fős gigarendezvény esetén. Ez valahol logikus, hiszen a vendég saját pénzügyi lehetőségei alapján dönt, nem pedig az alapján, hogy rajta kívül még hány meghívott vendég lesz – ami pedig igencsak megemeli a költségeket: több étel, több ital, nagyobb terem, nagyobb létszámú személyzet. Réka szerint azonban látványosan nem befolyásolják az árak az esküvő méretét, leginkább még mindig a 80-100 főt hívnak meg a párok.

Címkék:
pénz, házasság, esküvő, forint, árak, nyár, ajándék, étel, költségek, lagzi, esküvőipar,