Kevesen ismerik, pedig imádják a vendégek: ilyen a tökéletes húsvéti sonka

Pénzcentrum2022. április 8. 08:14

Hamarosan itt a húsvét, a keresztény kultúrkör legnagyobb egyházi ünnepe, ami számos különleges népi és modern hagyománnyal teszi izgalmassá a hosszú hétvégénket. Honnan ered a locsolkodás hagyománya, milyen húsvéti hagyományokat tartottak a magyar emberek a régi időkben? Mégis mi köze a húsvéthoz a nyuszinak és a csoki tojásnak, milyen ételek kerültek hagyományosan a „szentelőkosárba”?  A HelloVidék cikke ennek járt utána.

Magyarország legautentikusabb népi szokásai közé tartozik a húsvéti ünnepkör hagyományos rendezvényein való részvétel, ami nem csak a múltban volt – természetesen a karácsonyi ünnepek mellett – az év egyik legizgalmasabb, legérdekesebb időszaka, hanem mind a mai napig igazán színes egyházi és világi rendezvényeken vehetünk részt ilyenkor. Milyen vidéki programokat ajánlunk húsvét idejére, milyen régi szokásokat élesztenek újjá az olyan hagyományőrző településeken, mint Hollókő? Mi mindent érdemes tudnunk a húsvét egyedi, jellegzetes gasztronómiájáról: milyen finomságokat érdemes feltennünk a sonkás, tojásos hidegtálra és milyen édességeket kínáljunk a hagyományos húsvéti fonott kalács mellett?

A régi időkben a húsvétot megelőző időszak rendkívüli jelentőséggel bírt az emberek életében. A tél végi farsangi időszak volt a játékokkal és mulatságokkal teli, télbúcsúztató, párkereső időszak, amikor a fiatalok a rendezvények keretei közt összeismerkedhettek, s ha szerencsével jártak, a báli szezon vége eljegyzés, vagy lakodalom lett. A húsvétot megelőző böjti időszak ennek éppen az ellenkezőjét állította a középpontba: habár nem volt teljesen eseménymentes a nagyböjt sem, az emberek ebben az időszakban önmegtartóztatóan viselkedtek, szabályszerűen elhagyták a húst, lakodalmat, vagy más mulatságos eseményt rendezni pedig szigorúan tilos volt.

A húsvéti gasztronómia központi elemét a „templomjárta ételek” adják mind a mai napig, akár megszentelték őket, akár nem. A húsvéti étkezés jellegzetessége, hogy habár számos meleg fogás (például egy gyönyörű báránysült, vagy egy szaftos nyúlpörkölt) is kerülhet az asztalra, alapvetően ilyenkor a hidegtálak dominálnak – nemhiába, hiszen a húsvéthétfő az asszonyok részéről a vendégvárásról szól.

A húsvéti hidegtálak kihagyhatatlan eleme a húsvéti sonka, amit hagyományosan füstölt sertéscombsonkából készítünk, azonban évről évre népszerűbb alternatíva a füstölt csülök, vagy a füstölt oldalas főzése is. Aki nem kedveli a sertéshúst, annak sem kell aggódnia: bármilyen más füstölt sonkából, akár még szárnyas húsból is készülhet „rendhagyó” húsvéti sonka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

További részleteket és a különleges Gagybátori sonka receptjét a cikkben olvashatod.

 

Címkék:
húsvét, sonka, gasztro, hellovidék, gasztromesék,