A nagy nézőrobbanás még várat magára: ekkora visszaesést hozott a magyar mozikban pandémia

Pénzcentrum/InfoRádió2022. február 21. 10:18

A koronavírus-járvány továbbra is érezteti a hatását, hiszen 2019 azonos időszakához képest idén januárban 50 százalékkal volt alacsonyabb a hazai mozik látogatottsága. A Mozisok Országos Szövetsége az Inforádióban beszélt a mozik helyzetéről a járvány utáni második évben.

A tavaly októberi tapasztalatok alapján bátran kijelenthető, hogy ha van film, akkor nézők is vannak – fogalmazott Borsos Erika –, hiszen akkor szinte a 2019-es évben elért látogatószámokat tudták produkálni a hazai filmszínházak. A Mozisok Országos Szövetségének elnöke szerint ezt azért nehéz egzakt kijelenteni, mert közben meg folyamatosan változnak a megjelenések, tehát a forgalmazók is próbálják úgy időzíteni a premiereket, hogy azok nekik is megérjék, és ne essenek egy járványhullám kellős közepébe. „Úgyhogy nem tudom azt mondani, hogy visszatértek a nézők, vagy hogy rendben vannak a mozik látogatószámai, mert a helyzet folyamatosan változó” – tette hozzá.

Borsos Erika kifejtette: a 2021-es májusi nyitást követő nyári hónapokban a mozik 40-75 százaléka működött, az art- és hagyományos mozik eltérő filmkínálata miatt is nagyok voltak a különbségek. Szeptemberre már 50 és 80 százalékban működtek, az október pedig még ennél is kimagaslóbb hónapnak bizonyult. Decemberben aztán csökkenés kezdődött, és idén januárban – a rendelkezésre álló adatok alapján – megint a mozik fele üzemelt csak – a 2019-es évhez viszonyítva.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyre gyarapodó streaming-szolgáltatások mennyire vannak a mozik kárára, Borsos Erika szerint még nincsenek teljes körű tapasztalatok. Mint mondta, a vírushelyzet okozta, félelmekkel teli otthonülési időszak ugyanis nem szétválasztható egy normál időszaktól, így egyelőre csak találgatni lehet. Nyilván, minél hosszabb idő telik el a mozis bemutató és a streaming-megjelenés között, az annál jobb a filmszínházaknak, de talán a filmnek is jót tesz reklámszempontból – tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Olyanra is volt már példa, hogy egy bemutató párhuzamosan történt, mégsem vett le extrán a látogatószámból, amiből arra lehet következtetni, hogy az emberek életében a moziba járás még mindig jó programként jelenik meg, és egyfajta társadalmi érintkezésként élik meg – vélekedett a szövetség elnöke, megjegyezve azt is, hogy van olyan film a tavalyi évről, ami illegális filmmegosztó oldalakra is kikerült, ennek ellenére hatalmas siker volt a mozikban.

Címkék:
mozi, magyarország, film, streaming, bemutató, streaming szolgáltatás,