Fontos könnyítést jelentettek be az új otthonfelújítási program kapcsán: bővülhet a jogosultak köre

Pénzcentrum2024. április 24. 10:11

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A program keretében nyújtott források június 3-tól igényelhetőek a 266 MFB Bank Pont Pluszban.

A program sikeressége érdekében tovább folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések annak érdekében, hogy a lakosság részére a lehető legmegfelelőbb program kerüljön kidolgozásra. Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az Egyensúly Intézet által szervezett, találkozón az otthonfelújítás fontosságáról egyeztetett a piac képviselőivel. Az egyeztetésen az államtitkár beszámolt arról, hogy sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank nyílt, európai uniós jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárása, melyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására hirdettek meg. A közvetítői feladatok ellátásának jogát az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által alkotott konzorcium nyerte; a hitelintézetek a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait összesen 266 bankfiókban teszik elérhetővé az ügyfelek részére.

Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. A szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét – tette hozzá Fábián Gergely.

A sikerhez gördülékeny folyamat kell az igényléstől kezdődően, valamint el kell kerülni, hogy áremelések erodálják a támogatást vagy hiányok alakuljanak ki a piacon. E cél érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületet kínál, amely előzetes kalkulációkat tesz lehetővé a leendő pályázók számára, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezen kívül, az alapok felmérése segít megállapítani, hogy a tervezett beruházás eléri-e a támogatás feltételeit, amely legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást követel meg épületenként. A program figyelmet fordít a kivitelezői minősítésekre is, hogy segítse a lakosságnak megtalálni a megfelelő szakembereket az otthonaik felújításához.

A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással járul hozzá a családok otthonának felújításához, amely keretében:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése;
  • nyílászárócsere;
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése és
  • fűtésrendszer korszerűsítése valósítható meg akár 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

A pályázati felhívás tervezetének részleteit napokon belül megismerhetik az érdeklődők - közölte az NGM.

Bemutatta javaslatait az Egyensúly Intézet

Az építőipar talpraállítása, több tízezer új munkahely, növekvő magyar versenyképesség – a szakmai és piaci szereplők álláspontja szerint egy nagyszabású épületenergetikai felújítási program a magyarok életminőségét, az ország klímaalkalmazkodását és hazánk energiafüggetlenségét is javítaná. A hazai épületfelújítás felgyorsításáért dolgozó szakmai összefogást az Egyensúly Intézet, Magyarország legnagyobb független agytrösztje kezdeményezte tavaly ősszel, és ahhoz több száz piaci és szakmai szervezet csatlakozott. A szakmai szervezetek ma személyesen is bemutatták javaslataikat Fábián Gergelynek, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyeztetésen az Egyensúly Intézet által koordinált szövetség egyebek mellett a következő javaslatokat fogalmazta meg a hazai épületállomány energetikai megújításával kapcsolatban:

  • Minél nagyobb a fajlagos energiamegtakarítás mértéke, annál nagyobb arányú legyen az állami támogatás. Vagyis a támogatások mértékét a beavatkozás eredményeképpen elért energiamegtakarítás mértékéhez is kell kötni, a jövedelem szerinti differenciálás mellett.
  • Minden támogatási konstrukció esetén differenciált, célzott támogatásokkal érdemes segíteni az energiaszegénységben élőket.
  • A támogatásnak ne legyen feltétele, hogy az adott családi ház a gázhálózatra legyen kötve, hiszen jellemzően sok alacsonyabb jövedelmű család fűt szilárd tüzelővel — nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy részt vehessenek a támogatási programban.
  • Lényeges, hogy már a idèn induló konstrukcióban legyen lehetőség a gázfűtés korszerűsítése helyett hőszivattyúra cserélni a gázkazánt.
  • A szervezetek javasolják, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon. A szakképzés megújítását mindeközben érdemes összekötni a felújítási program munkaerő-szükségleteinek kielégítésével.
  • Az épületenergetikai felújítási programokhoz rendeljünk több évre szóló, kiszámítható útitervet, hogy a családok és a piaci szereplők fel tudjanak készülni. Ez mind az alapanyagellátás, mind a megfelelően képzett szakemberek rendelkezésre állása szempontjából nélkülözhetetlen, és a piaci kilengéseket is tompítja.
  • A szakmai szervezetek javasolják, hogy a jövőben az alacsonyabb energetikai besorolású ingatlanok adásvételekor kötelező legyen meghatározott energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést vállalni. Ennek keretében a szociálisan rászorulók támogatást kapnának a felújítások elvégzésére.

Az egyeztetés során Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelezte, hogy egyeztetések hatására az Otthonfelújítási Program pályázati felhívásából kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, ami jelentősen növeli az igénylők potenciális körét.

A konzultáción ugyancsak elhangzott, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseténél (571 200 forint) 30%-kal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat. A pályázati felhívás tervezetének részletei a héten kerülnek nyilvánosságra.

Az átfogó felújítási program útjában álló kihívások megoldása érdekében az Egyensúly Intézet több hónapja dolgozott közösen szakmai szervezetekkel és iparági szereplőkkel: a Daikin Hungary Kft.-vel, az Erste Bank Hungary Zrt.-vel, a Habitat for Humanity Magyarországgal, a K&H Bank Zrt.-vel, a Lehel Radiátorgyár cégcsoporttal, az ötven szervezetet tömörítő Magyar Bankszövetséggel, a Magyar Energiahatékonysági Intézettel, a harminc tagszervezetből álló Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetséggel, a huszonnégy tagot számláló Magyar Hőszivattyú Szövetséggel, a százhatvannégy tagú Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével, a háromszáz tagot magába foglaló Magyar Napelem és Napkollektor Szövetséggel, az ötven tagot számláló MANAP Iparági Egyesülettel, a Masterplast Hungary Kft.-vel, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal és az OTP Bank Nyrt.-vel.

Az Egyensúly Intézet koordinálásával együttműködő szakmai szervezetek a jövőben  is javaslatokat tesznek a döntéshozóknak a hazai épületállomány lehető legeredményesebb felújítása érdekében.

Címkék:
hitel, otthon, felújítás, NGM, bank, támogatás, mfb, program, nemzetgazdasági minisztérium, otthonfelújítás, otthonfelújítási támogatás, felújítási támogatás,