Egyre többen háborognak: kicsi, penészes lakásokat kapnak a mini-Dubaj miatt kiköltöztetett bérlők

Pénzcentrum2024. április 8. 08:47

Többen már elfogadták a MÁV által felkínált cserelakásokat a ledózerolásra kijelölt Tatai úti MÁV-telep lakói közül. A mini-Dubaj projektben érintett területről nyárig mindenkinek ki kell költözni, ám sokan kifogásolják, hogy rossz minőségű, vagy kicsi lakásokat ajánlottak nekik. A minisztérium szerint a felújítási munkákat a vasúttársaság fizeti, illetve a kölötzésben, lomtalanításban is segítenek a lakóknak.

A Keresztúri úti Rákos MÁV-telepen ajánlott fel cserelakást a vasúttársaság azoknak, akiknek a mini-Dubaj projekt miatt ki kell költözniük a rákosrendezői területről, ám ott a lakások jelentős része elég rossz állapotban van. A Telex szerint a telep tucatnyi ikerháza az 1890–1900-as években épülhetett, amelyekben laknak, azok gondozottak, de 4-5 lakás jó ideje csak penészedik, ugyanakkor a területen már zajlanak a felújítások, hogy a kiköltözőket normális körülmények fogadják a cserelakásokban.

A lapnak Dancs Sándor, a ledózerolásra kijelölt Tatai úti MÁV-telep egyik lakója azt mondta, ő nem akar elköltözni, mert sok pénzt költött a szolgálati lakására. Ma is a MÁV alkalmazottja, és mint kifejtette, a felajánlott cserelakás nem tetszett neki, mert „olyan kicsi, hogy a hűtő se férne be”, a legutolsó ultimátum szerint június 30-ig el kell hagynia a telepet - hogy aztán mi lesz, nem tudja. A többi lakónak is hasonló aggályai vannak: az ultimátum és az értékelhetetlen alternatív lehetőségek mellett a házra költött pénz elvesztése miatt sem akarnak sokan kiköltözni.

Mint kiderült, a Tatai úti telep 24 lakásának javát jelenlegi és volt vasúti alkalmazottak bérlik, és a MÁV-nál már tudhatták, hogy a házakat el fogják bontani, mert a kihalt bérlők után újakat már nem költöztettek be. Emiatt a telep sok lakása le van zárva, akik maradtak, szerződés alapján bérelték a lakásokat a MÁV-tól. A lap kérdésére az Építési és Közlekedési Minisztérium közölte, hogy a cserelakásokat az előzetes lakói igények alapján ajánlják fel, első lépésként a meglévő lakásokat mutatják be, és azt kérik a lakóktól, hogy elsősorban a lakás helyszínét, alapvető paramétereit vizsgálják meg. Amennyiben elfogadják a felkínált ingatlant, a vasúttársaság saját költségén elvégzi "a lakás bérbeadása érdekében szükséges beavatkozásokat."

A MÁV szerint amennyiben egy lakó a lakásban általa esetleg elvégzett korszerűsítési munkák kapcsán megtérítési igényt jelez, a vasúttársaság minden esetben vizsgálatot folytat - ha az igény megalapozott, megfizetik az értéknövelő beruházásokat. A 13 jogcím és a 14 jogcím nélküli lakóból négyen már elfogadták a felajánlott lakásokat, többekkel most is zajlanak az egyeztetések. A lakóknak az ingatlanokat legkésőbb május 31-ig vissza kell adniuk, amitől egyedi esetben történhet eltérés. Amennyiben a lakók részéről igény merül fel, a MÁV segítséget nyújt a költözésben, a lakás és a hozzá tartozó környezet lomtalanításában, illetve az ingóságok elszállításával járó költségek elengedésében, szögezte le a vasúttársaság a Talex kérdésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, MÁV, lakás, bérlakás, költözés, dubaj, lakások,