Nem eszik olyan forrón a felújítást: lesz elég építőanyag az új támogatás igénylőinek?

Pénzcentrum2024. április 5. 11:32

Biztosan lesz elég építőanyag azoknak, akik már a nyárom lecsapnának a ma bejelentett új otthonfelújítási támogatásra.

Mint ma beszámoltunk róla, a kormány egy százmilliárdos otthonfelújítási támogatást indít, a tervek szerint már a nyáron lehet pályázni a részben vissza nem térítendő támogatásból, részben kedvezményes hitelből áló csomagra. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy ha egyszerre sokan rohamozzák majd meg az igénylőhelyeket, akkor lesz-e elég építőanyag, hogy minden igényt kielégítsen?

Juhász Attila, az Újház Kft. igazgatóságának és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke kommentárjából most választ kaphatunk ezekre a kérdésekre. Az alábbiakban ezt közöljük.

A magyar építőipar nagyon várta már ezt a támogatási formát, mert ez teszi teljessé azt a palettát, amit a CSOK+ és a napelem program indított útjára, és ez az a támogatási forma, ami az építőiparban tevékenykedő legtöbb kis és középvállalkozást pozitívan érinthet. Éppen emiatt várhatóan sokan is fogják igénybe venni a támogatást, hiszen a lakosság körében az elmúlt év turbulenciái miatt sok az elhalasztott építkezés és felújítás.

Az 1 millió forintos önerő, a 6 millió forintos támogatással és kedvezményes hitellel kiegészülve elegendő ahhoz, hogy a főleg vidéki és agglomerációban található családi házak épületenergetikai korszerűsítését meg tudják oldani a tulajdonosok. Ebből a forrásból kivitelezhető egy átlagos 90-es évek előtt épült 80-100 m2 alapterületű családi ház teljes külső hőszigetelése, beleértve a födém szigetelést is, ami nyílászáró cserével párosulva együttesen akár 50 százalékos energiahatékonysági javulást eredményezhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Építőanyagból és azon belül szigetelőanyagból nincs, és várakozásunk szerint nem is lesz hiány. Magyarországon több mint 20 nagy – akár több gyáregységgel is rendelkező EPS (tipikusan használt homlokzati polisztirol) és kőzetgyapot szigetelőanyagot gyártó vállalat működik, ők alig várják, hogy ismét növelhessék kapacitás kihasználtságukat, tehát ezen a téren bőven van hazai alapanyag. Ugyancsak biztosított a hazai gyártású nyílászáró ellátás. Magyarországon nagyságrendileg 200 hazai homlokzati (műanyag, fa és alumínium) nyílászáró gyártóüzem működik, így ebben az építőanyag szegmensben is zavartalan az ellátás.

Címkék:
otthon, nyílászárócsere, támogatás, nyílászáró, építőanyag, milliók, millió, lakosság, hazai, építőanyagok, felújítási támogatás, támogatások,