Itt a bírságszezon: sokkoló csekket kaphat ezért 2024-ben akinek kertes háza, telke van

Pénzcentrum2024. március 19. 10:02

Jelentősen emelkedett a parlagfű miatt kiszabott növényvédelmi bírságok száma és összege is 2023-ban a korábbi évekhez képest. Különösen a belterületeken, ahol összesen 94 esetben szabtak ki büntetést - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Nébih. Mint kiderült, tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. A szakértők szerint a tavalyi időjárás kedvezett a gyomnövénynek, idén viszont egy esetleges tavaszi lehűlés, vagy a kevés csapadék még gátat vethet neki.

2023-ban összesen 94 esetben, 125 000 négyzetméternyi belterületet érintően szabtak ki növényvédelmi bírságot a megyei kormányhivatalok a parlagfű elburjánzása miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Pénzcentrum kérdésére. Mint megtudtuk, ezeknek a bírságoknak az összege 4 122 000 forint volt, és a legmagasabb, egyösszegben kiszabott büntetés 750 ezer forint volt annak a szabálysértőnek, aki nem gondoskodott a parlagfűirtásról a tulajdonában álló területen.

Megkeresésünkre a Nébih elárulta, külterületeket érintően tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt 2023-ban. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik: 2022-ben még összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok. 2021-ben még csak 27 esetben büntettek belterületen az elszaporodó parlagfű okén, összességében akkor 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki az ingatlanok tulajdonosai között.

Imádta a parlagfű a tavalyi időjárást

Mint a hatóságtól megtudtuk, hazánkban a parlagfű elterjedése és megjelenése nem egy állandó értéket mutat, hanem a terület hasznosításától, továbbá az adott év időjárásától függően térben és időben dinamikusan változó. Hozzátették, az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem okoz gondot a parlagfű, mivel az évelő domináns fajok nem engednek neki teret.

2023-ban a több hullámban érkező csapadék, valamint a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtett a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez. Tekintettel arra, hogy a területek erős parlagfű-fertőzöttséget mutattak, a korábbiakhoz képest több alkalommal volt szükség a parlagfű elleni védekezésre

- emlékezett vissza a Nébih, amely szerint ezzel párhuzamosan 2023-ban tovább nőtt a bejelentett parlagfüves területek nagysága, különösen a belterületeket érintően. Mindez abból következik, hogy immár a lakosság is egyre sűrűbben használja a hatóság Parlagfű Bejelentő Rendszerét.

A 2024-es évre vonatkozóan a szakemberek arra számítanak, hogy a korai felmelegedés hatására a talaj hőmérséklete is hamar emelkedésnek indul, ami beindítja a talajban lévő magok csírázását. Ugyanakkor a csapadék mennyisége és egy esetlegesen bekövetkező tavaszi lehűlés is meghatározó lehet. Az alacsony tavaszi hőmérséklet nem kedvez a parlagfű kezdeti növekedésének, fejlődésének, ha pedig nincs tavaszi csapadék, száraz a talaj, a magok nem képesek kikelni.

Emellett fontos kiemelni, hogy a parlagfű elsősorban a frissen bolygatott területeken fordul elő, vagyis a növények tömeges kelésére a mezőgazdasági területeken hamarosan beinduló agrotechnikai munkálatokat követően lehet számítani. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy virágbimbós fejlettségű parlagfű június előtt nem figyelhető meg, a június elején előforduló virágbimbós egyedek jellemzően a parlagfű hazánkban ritkább, korán virágzó változatához (Ambrosia artemisiifolia var. artemisiifolia) tartoznak

- tették hozzá. A Nébih szerint tömeges virágzásra idén is augusztusban számíthatunk, de kiemelték: "a földhasználóknak nem szabad késlekedniük a védekezéssel, még a virágbimbók kialakulása előtt kötelesek védekezni a parlagfű ellen, melyet jellemzően júniusban el kell kezdeniük."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milliós büntetés lehet a vége

A parlagfű, amely nem számít őshonos fajnak Magyarországon, az 1940-es évek közepétől kezdett el gyorsan elterjedni, főként a gabonafélék szállítási útvonalain. Mára az ország minden részén jelen van, legyen szó mezőgazdasági vagy műveltetlen területekről, illetve elhagyatott földekről, gondozatlan kertekről. Az allergiások száma is növekedett a parlagfű terjedésével együtt, így ma már százezrek szenvednek a növény pollenje okozta tünetektől.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználóknak kötelező megakadályozniuk a parlagfű virágzását ingatlanjaikon, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartaniuk kell.

Ha valaki nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, növényvédelmi bírságot szabnak ki rá, amelynek összege a fertőzött terület nagyságától és a parlagfűvel való borítottság mértékétől függően

15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Ha a földhasználó három éven belül ismételten nem tesz eleget kötelezettségének, a bírságot másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során keletkezett költségeket, valamint a közérdekű védekezés költségeit is a földhasználónak kell állnia.

Címlapkép: Bugány János, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, bírság, allergia, nébih, időjárás, büntetés, parlagfű, pollen, csapadék, gyomnövény, allergiaszezon, pollenallergia,