Rengeteg magyar neve változhat meg egy tollvonással: fontos szabályon változtat a kormány

24.hu2024. március 18. 15:01

Megjelent a kormány honlapján a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium anyakönyvezéssel kapcsolatos törvénymódosító javaslata -írja a 24.hu.

A névviselést érintő adateltérések okainak megvizsgálását követően módosítaná az anyakönyvezéssel kapcsolatos törvényeket a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításával rendeznék a családi név (vezetéknév) korrekcióját, de lenne változás az utóneveknél is.

Ilyen eset lehet például, ha egy állampolgár neve „ä” betűvel szerepel az anyakönyvben, ám annak mellőzése miatt a különböző nyilvántartásokban már eltérő névvel szerepel. Az „ä” betű helyett eltérő betűvel bejegyzett családi, házassági nevet viselő kérheti a saját vagy az egyenesági felmenője születési anyakönyvi bejegyzésébe bejegyzett „ä” betű bejegyzését.

„Ha az érintett úgy nyilatkozik, hogy az anyakönyvbe korábban bejegyzett ä betűt tartalmazó családi nevet nem kívánja viselni, vagy nem tesz nyilatkozatot, az ä betű anyakönyvbe történő bejegyzését mellőzni kell.

Akinél eltér a születési anyakönyvben és a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő neve, kérheti, hogy a személyazonosságot igazoló hatósági igazolványa alapján, a kért formában használhassa nevét. A születési nevet érintő adatváltozást az elektronikus anyakönyvbe bejegyzik. A szülő névváltoztatása a nevét viselő kiskorú gyereke nevére is kiterjed.

A változtatások az utóneveket/keresztneveket is érintik majd – a jövőben főszabály szerint két utónevet lehet majd bejegyezni az elektronikus anyakönyvbe. Ha valakinek kettőnél több utóneve van a régebbi anyakönyvében, annak el kell majd döntenie, hogy a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban melyik kettőt szeretné használni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A minisztériumi javaslat szerint a keletkezési évet követően 30 évvel válik bárki számára kutathatóvá egy halotti anyakönyv. Ez a születési anyakönyv esetében 110 év, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.

Címlapkép: MTI Fotó: Mészáros János

Címkék:
születés, anyakönyv, családi, minisztérium, törvénymódosítás, keresztnév, közigazgatási és területfejlesztési minisztérium,