Világi pofátlanság: halottak pénzét nyúlta le a hajdúsági postás, lebukása után bujkál a helyiek elől

Pénzcentrum2024. február 22. 08:41

Már sohasem kézbesíthet küldeményeket az a nő, aki még 2022-ben két elhunyt járadékát sikkasztotta el fél éven át Hajdúszovátán. A Blikk most a Debrecen közelében lévő faluban arról érdeklődött, hogy ki mit tud az esetről.

Soha többé nem lehet postás az az asszony, aki még 2022 nyarán eltulajdonította két elhunyt helyi lakos járadékát - írja a Blikk. A kézbesítő jól tudta, hogy a címzettek már nem élnek, de sem a családoknak, sem a főnökeinek, sem a nyugdíjfolyósítónak nem jelezte, hogy egy adminisztratív tévedés miatt még hat hónapon keresztül postai úton küldték meg a járadékaikat, amit így zsebre tett. Az ügyészség a napokban fejezte be az ellene sikkasztás miatt indult eljárást, felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozva a bíróságnak.

A hajdúszovátiak többsége persze szinte semmit sem tud arról, hogy miért váltották le a falu Debrecenhez közelebb eső részének postását, legalábbis ez derült ki a Blikknek nyilatkozók válaszaiból. Egyikük, Görcsi Gyula, azaz Lika, a településen élő harmonikás elmondta,

Azóta bezárkózott, alig látom, pedig a közelükben lakom. Csak annyit tudok, pénzt tett el a postán, a másét, de amikor lebukott, visszafizette. Rendes nő volt, megszédülhetett. Elég büntetés neki a szégyen, örülök, hogy nem kell börtönbe vonulnia.

Egy másik helybéli nő így fogalmazott az eset kapcsán:

A hivatalok hibáját használta ki, nem is értem, hogyan gondolta, hogy ezt megúszhatja. Bár én a falu másik végében lakom, úgy tudom, két, 2022 májusában elhunyt helybéli nyugdíját tett zsebre a kézbesítő. A nyugdíjfolyósítónak nem jelezték, vagy csak késve jelezték a két ember halálát, így továbbra is jöttek a havi utalások. Ezeket korábban Erzsike vitte ki a címzettekhez. Felvette a pénzt, aláhamisította az aláírásokat. Decemberre észlelték a hibát, be akarták hajtani az örökösökön a jogosulatlanul felvett pénzt, s ekkor derült ki, hogy az csak a postáig jutott el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végül egy harmadik hajdúszováti lakos szerint azzal, hogy a „megbotlott” postás azonnal beismert mindent és vissza is fizette a pénzt, ők megbocsátottak neki.

Tudom hogy postásnak lenni bizalmi állás, de ő már nem postás, nem is lehet az, ezért nem is haragszunk rá. Tévedett, megbánta, megbüntetik, ennyi. Talán egyszer majd ő is megbékél ezzel. Elég sűrűn váltogatják itt egymást a kézbesítők, nincsenek megfizetve, ami persze, nem lehet indok a sikkasztásra. Sajnálom, jó postás volt.

- közölte a lappal az együttérző falubéli.

Címkék:
pénz, otthon, lopás, sikkasztás, falu, bűncselekmény, postás, elhunyt,