Megkongatták a vészharangot: őrület, ami a vidéki lakáspiacon jön idén

Pénzcentrum2024. január 29. 08:16

A kereslet növekedése és az áremelkedések mellett milyen kihívásokkal néz szembe az vidéki ingatlanpiac, és milyen hatásai lesznek a támogatási formáknak az árakra? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a HelloVidék.

A CSOK Plusz és egyéb támogatások növelhetik az adásvételek számát, különösen a jó minőségű lakások és családi házak iránt, valamint a jó közlekedéssel rendelkező településeken. De vajon a kereslet növekedése és az áremelkedések mellett milyen kihívásokkal néz szembe az vidéki ingatlanpiac? Milyen hatásai lesznek a támogatási formáknak az árakra? - teszi fel a kérdéseket a HelloVidék. Válaszokért a lap felkereste a Duna House és Otthon Centrum szakembereit, hogy megtudják, mire számíthatunk az idei évben.

Kiderült, a Duna House szerint 2024-ben a tavalyinál magasabb tranzakciószámra számít, amely az otthonteremtési és befektetési célú ingatlanvásárlók aktivitásának erősödését jelenti, így az idei évben 110-130 ezer adásvétel várható a hazai ingatlanpiacon.

Az Otthon Centrum szerint bár a tavalyi év során csökkent, még mindig elég magas a hitelkamat szint, amely visszafogja az ingatlanok iránti keresletet, csökkenti a vásárlók lehetőségeit. Hosszútávon az ingatlan állomány elöregedése, a jobb állapotú ingatlanok szűkössége okozhat problémát. Bár utóbbi években sok lakás épült, ezek elsősorban a nagyvárosokban koncentrálódtak, a kisebb települések lakásállománya folyamatosan öregszik, kivéve a nagyvárosi agglomerációk népszerű településeit, ahol a városból kiköltözők miatt kisebb építkezések beindultak - kérdés, hogy az új támogatási forma nyújtotta keretek (és a vásárlók jövedelmi helyzete) tudja-e érdemben támogatni az építkezéseket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Amennyiben szeretnél többet megtudni arról, hogy a két ingatlanos cég mire számít, illetve hogyan vág neki 2024-nek, úgy kattints a HelloVidék cikkére.

Címkék:
otthon, ingatlanpiac, csok, hitelkamat, hellovidék, babaváró, támogatások,