Brutális széllökések miatt adtak ki másodfokú riasztást: erre a három megyére csap le az orkán

Pénzcentrum/MTI2024. január 25. 15:33

Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest, Veszprém és Fejér vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. csütörtökön. A riasztással érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A HungaroMet előrejelzése szerint helyenként erősen viharos szélre kell számítani. Ma tovább erősödik a légmozgás a délnyugati és északkeleti országrészek kivételével nagy területen kell számítani sík vidéken is viharos széllökésekre. A maximális széllökések erőssége síkvidéken általában 70-90 km/h között alakul, de kiemelten a Balaton keleti, északkeleti részén, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében akár 90-100 km/h-s széllökések is előfordulhatnak. A hegyekben ettől még erősebb lökések sem kizártak - írták.

Estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás és ezt követően kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség már nem várható. Megjegyezték azt is, hogy a péntek este északnyugat felől érkező csapadékzónából északkeleten (Borsod, Szabolcs térsége) havas eső, hó, de Borsod északi részein átmenetileg gyenge ónos eső is előfordulhat. Szabolcs megye határhoz közel eső részén a havazásból lepel-1 cm hóréteg gyűlhet össze.

Frissítés! Visszavonták a széllökések veszélye miatt kiadott másodfokú riasztásokat

Visszavonta a széllökések veszélye miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztásokat a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtök délután. A meteorológiai szolgálat délelőtt Pest, Fejér és Veszprém vármegye egyes járásaira adott ki másodfokú (narancs) riasztást széllökés veszélye miatt, mert a várt legerősebb széllökések meghaladták az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

A másodfokú riasztásokat csütörtök délután visszavonták. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád és Heves vármegyék egyes járásaiban azonban továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben, ezeken a területeken a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométeres sebességet.

Sok munkát ad a szeles időjárás a fővárosi tűzoltóknak

Sok munkát ad a szeles időjárás a fővárosi tűzoltóknak, de az ország más területein is vannak viharkárok, csütörtök délután két órakor csaknem negyven helyre várták a tűzoltóegységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a honlapján. A tűzoltókat a szeles időjárás miatt útra dőlt fák eltávolítása vagy a megrongálódott tetőszerkezetek miatt riasztották.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közlemény szerint a szél a fővárosban adja a legtöbb feladatot: leszakadt ág akadályozza a forgalmat a XVI. kerületi Rákosi úton és a XII. kerületben, a Pihenő út és a Budakeszi út kereszteződésében; a XIII. kerületben, a Radnóti Miklós utcában egy társasház tetejét harminc négyzetméteren megbontotta a szél, ami miatt több parkoló jármű sérült. Szintén tetőszerkezetet rongált meg az erős szél a IX. kerületben, a Boráros téren.

A III. kerületi Juhász Gyula utcában egy húsz méter magas fa letört ágai a járda felett okoznak balesetveszélyt. Szentendrén, a Boldogtanyai útra riasztották az egységeket, ahol egy tíz méter magas fa háztetőt és parkoló autókat rongált meg. Szintén Szentendrén, a János utcában egy hídra dőlt fa akadályozza a közlekedést - ismertette a katasztrófavédelem. Tudatták azt is, hogy Pomázon, a Dózsa György utcában csak a villanyvezeték tart meg egy kidőlt fát. A Nógrád vármegyei Érsekvadkert település közelében, a 22-es főúton egy teherautó vontatmányát borította fel a szél.

Címkék:
riasztás, tűzoltók, szél, időjárás, eső, pest, ónos eső, tűzoltó, meteorológia, okf, esőzés, időjárás előrejelzés, széllökés, viharos szél, széllökések, időjárás jelentés, veszprém, esőzések, hungaromet,