Hogy lesz így mini Dubaj Budapest? Sorra intenek be a kerületek, nem akarnak felhőkarcolót

Pénzcentrum2023. december 8. 09:28

Problémás lehet a budapesti Dubaj projekt, ugyanis a XIV. kerület nemet mond a rákosrendezői arab óriásberuházásra, míg a XIII. kerület már az egyik részmunka támogatását is tíz feltételhez köti – írja a Népszava.

Sürgősséggel tárgyalta, majd utasította el a zuglói képviselő-testület a Rákosrendező területére tervezett gigaberuházást. Mint mondják, Zugló Budapest egyik legzöldebb kerülete, és nem akarnak felhőkarcolókat a kerületbe. A helyzet persze faramuci, ugyanis a kerületnek építéshatósági jogköre nincs az érintett területtel kapcsolatban, ezt a jogkört ugyanis az állam elvette a településektől. Viszont a területre jelenleg a kerület szabályozási rendeletének előírásai vonatkoznak. Ha azonban a kormány kiemelt státust biztosít a beruházásnak, akkor a kerületnek nem sok eszköze marad az ellenállásra.

Az ügyben megszólalt a XIII. kerület is, ők vannak a vasút másik oldalán. Szerintük velük nem egyeztetett senki, pedig azt a beruházás megkezdése előtt fontosnak tartanák. A lap kérdésére azt is tisztázták, hogy a kerületnek nincs szabályozási jogköre az érintett területen. Azt ugyanakkor elmondták, hogy a Szegedi úti átkötéssel kapcsolatban a XIII. kerületi képviselő-testület már 2022 januárjában állást foglalt, miszerint az átkötés továbbtervezését 10 szempont együttes teljesülése esetén tudja csak támogatni.

 

Címkék:
otthon, fejlesztés, beruházás, gigaberuházás, beruházások, ingatlanberuházás, fejlesztések,