Ilyen lakásokban tengődnek a legszegényebb vidékiek: sokaknál WC, csatorna, melegvíz sincs

Pénzcentrum2023. november 25. 13:05

Nemrég láttak napvilágot a 2022-es népszámlálás eredményei, amiből már a Pénzcentrum is többször beszámolt. Budapest és Pest megye után, most annak jártunk utána, hogy mégis mennyien élnek a Közép-Dunántúlon rosszul felszerelt otthonokban. Azaz azoknak a háztartásoknak a számát vizsgáltuk meg, ahol a családok kénytelenek vályogházakban élni, vagy olyan lakásokban, ahol nincs fürdőszoba, konyha, vagy akár vízöblítéses WC. A Pénzcentrum a cikksorozatának következő részében annak járt utána, hogy mégis mi a helyzet a házakkal a Közép-Dunántúli régióban.

Az elmúlt hónapokban jelentek meg a 2022-es népszámlálás adatai, ami alapján a Pénzcentrum már megvizsgálta, hogy mi a helyzet a Pest megyei, illetve a budapesti ingatlanokkal. Cikksorozatunk második részében most annak jártunk utána, hogy hány olyan háztartás van a Közép-Dunántúlon, ahol a lakások mondjuk úgy, nem tartoznak a komfortos kategóriába.

Egyszóval annak jártunk utána, hogy hány komfort nélküli ingatlan lehet a Közép-Dunántúli régióban, illetve mennyien lehetnek most, akiknek nincs fürdőszobája, főzőhelyisége, vízöblítéses WC-je, vagy szennyvízelvezetése, valamint nincs internet a lakásban.

A KSH adatai alapján pedig a helyzet megdöbbentő: a régióban ugyanis 141 105 háztartásban nem volt vezetékékes internet, míg 114 769 háztartásban még mindig helyiségenként kell konvektorral vagy kályhával fűteni.

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa alapvetően, hiszen többszáz lakásban nincs vezetékes víz, és ezrek élnek szükséglakásokban, vagy olyan otthonokban, ahol nincs vízöblítéses WC vagy melegvíz.

Javult a helyzet a régióban

Bár még mindig rengeteg olyan háztartást regisztráltak, ahol rossz körülmények között élnek az emberek. Azonban azt fontos kihangsúlyozni, hogy az előző népszámlálás óta jelentősen javult a helyzet. 2001-ben ugyanis még 50 498 háztartás volt, ahol vályog vagy sár falazatú otthonokban éltek, 2011-ben ez a szám 43 836 volt, míg tavaly mindössze 37 896.

A komfort nélküli háztartások száma pedig a töredékére csökkent az elmúlt 21 évben: 2001-ben még 30 371 ilyen otthont regisztráltak, 2011-ben 15 960-at. Idén pedig mindössze 6 293-at. A KSH adatai alapján azt is megnéztük, hogy hány háztartásban nincs főzőhelyiség vagy saját fürdőszoba. 2022-ben előbbi esetben 2626 állították ezt a Közép-Dunántúli régióban, míg utóbbi esetben 10 535-en.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

2001-ben a régióban 41 479 háztartás vallotta azt, hogy nincsen vízöblítéses WC-jük, azonban tavaly ez a szám 7987-re csökkent. De a vezetékes víz esetében is javult a helyzet, Budapesttel ellentétben: 22 754 háztartásban nem volt vezetékes víz. Ez a szám 2022-re 6208-ra csökkent.

Az internet kapcsán nem rendelkezünk 2011-es, illetve 2001-es adatokkal, de 2022-ben 141 105 esetben mondták azt, hogy az otthonukban nincsen bevezetve a vezetékes internet. Ez jelentősen jobb, mint Pest megye, illetve Budapest esetében: utóbbiban ugyanis 218 078 háztartásban nincsen vezetékes internet, míg Pest megyében 127 396 esetben.

Érdekes amúgy, hogy a legtöbb adatot nézve a főváros átlagosan rosszabbul teljesített mint a Közép-Dunántúli rágió: körülbelül 199 ezer háztartásban kénytelen konvektorral, vagy kályhával fűteni, de más esetekben is jelentős eltérések mutatkoznak. A szennyvízelvezetést vizsgálva már jobb a heéyzet: a fővárosban mindössze 1757 esetben nyilatkozták, hogy nincs szennyvízelvezetés, szemben a régió 7269 otthonával.

Címkék:
otthon, internet, ksh, háztartás, népszámlálás, háztartások, lakhatás, dunántúl, népszámlálás 2022,