Nagyon sok magyar költözik most ide idős korára: mégis, mit tudhatnak?

Magyar Nemzet2023. október 23. 18:59

Ugyan ezer főre vetítve több lakásvásárló kerül ki a fiatal korosztályból, mint az idősekéből, a nyugdíjas vásárlóerő jelenléte sem elhanyagolható az ingatlanpiacon, hiszen az élethelyzet-változások őket is költözésre ösztönzik - írja a Magyar Nemzet. Bár az albérletpiacon gyakorlatilag nem találkozunk velük, tapasztalatuk azonban kézzelfogható segítség lehet az első lakást vásárló családtagjuknak.

Az idősek élethelyzet-változás miatt költöznek leginkább, jellemzően nagyobb ingatlanból kisebbe – mondta  Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a lapnak. A kisebbe költözés nem vagy nem csupán azt jelenti, hogy ne tudnák fenntartani és gondozni a lakást, házat. A költözés motivációja a szakértő szerint sokkal inkább a gyerekek önállósodása vagy az, hogy az idősebb közelebb költözzön a családtagjaihoz, de akad példa összeköltözésre is.

Baláogh László szerint gyakori az olyan élethelyzet is, amikor a nyugdíjas családtag anyagilag vagy tapasztalatával támogatja a hozzátartozóit. Ekkor mint vásárlóerő közvetlenül nem jelenik meg az ingatlanpiacon, ám a sokat látott szülő vagy nagyszülő tudása végül meghatározhatja az ingatlanvásárlást vagy -választást. Mivel a hazai nyugdíjas vásárlóréteg legmeghatározóbb ingatlanvásárlási motivációja a családi szál, a szakértő szerint e vevőkör jelenléte nem kapcsolható kiemelten egyetlen régióhoz sem - véli a szakértő, hiszen hiába vágyik például valaki a fővárosból a Tisza-tó környékére, ha a családja az ország nyugati részén telepedett le.

A külföldi nyugdíjasok esetében viszont már tetten érhető a lokáció jelentősége

– mutatott rá Balogh László és ismertette, hogy a 2021-es adatok szerint a Németországból érkező ingatlanvásárlók közel negyede 65 éves vagy annál idősebb. A németek kifejezetten a Dunántúlt és a Balatont, illetve a fővárost keresik - mondta, hozzátéve: nem elhanyagolható szempont a közbiztonság és a megélhetés sem, hiszen az euróban folyósított német nyugdíj vásárlóereje itthon jóval magasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A holland vásárlók 22 százaléka volt nyugdíjas 2021-ben, de kevésbé keresték a fővárost, mint a németországi vásárlók. A svájci vevőkör is érdekes: kicsivel több mint ötödük 65 éves vagy annál idősebb; a svájciak 14 százaléka választotta Budapestet. Magyarország az árai és a Dunántúl biztonságossága, nosztalgiafaktora miatt egyértelműen az európai nyugdíjasok célpontja lehet a szakértő szerint.

Címkék:
lakás, lakásvásárlás, ingatlan, nyugdíjas, ház, idősek, nyugdíjasok, élethelyzet, ingatlanvásárlás,