Kiderült a nagy tűzhely-titok: ezt a funkciót a legtöbb magyar háziasszony rosszul használja

Pénzcentrum2023. október 21. 18:42

Rengeteg magyar háztartásban olyan gáz- vagy elektromos tűzhely áll, amelynek van alsó fiókja. Akik még kezdők a konyhában, gyakran fel sem fedezik, hogy a sütő alja kihúzható. A legtöbben itt tárolják a tepsiket, másra azonban nem használják. Pedig ezt a részt nem feltétlenül tepsitárolásra alakították ki.

A sütők használati utasítása legtöbbször nem tér ki rá, mi a sütő alsó részének funkciója. Egyes sütők esetében lenyitható ajtó van, és többnyire a háziasszonyok itt tárolják a tepsiket, több sütő esetében pedig kihúzható fiókkal találkozhatunk. Egyes újabb modelleknél viszont nemcsak kihúzható az alsó rész, hanem még a hőfokot is külön lehet szabályozni bennük, ez pedig nem véletlen: ez a rész nem feltétlenül tepsitárolásra lett kialakítva.

A legtöbb használati utasítás a sütők alsó része, fiókja kapcsán szűkszavúan arról nyilatkozik, hogy mit ne tegyünk erre a részre: gyúlékony anyagokat, papírt, konyharuhát, bármit, ami hőhatásra meggyuladhat, károsodhat. Azt azonban már nem tárgyalják, mégis mire való ez a rész. Sokan nincsenek is tudatában, hogy az ő sütőjüknek is van nyitható alsó része, fiókja. A többség pedig, aki tudja, tepsiket tárol benne.

Az Allrecipes cikke szerint régóta folyik a vita arról, hogy a fiók tárolásra vagy ételek melegen tartására való. Biztos sok háziasszony szembesült már a problémával, amikor készíti a többfogásos ebédet, hogy a megsült ételt kivéve a sütőből, hogy új sütivalókat tegyünk bele, a köret kihűl, mire a főétel is megsül, vagy fordítva. Így lehet újramelegíteni a kihűlt ételt, amivel energiát, időt pazarlunk.

Egyes sütőmodelleknél erre megoldást jelenthet, hogy a készételt betesszük a sütő aljába, ahol ugyanúgy meleg van, de nem annyira mint a sütőtérben, ahol készül a másik étel. Így amikor az is elkészül, azonnal tudunk tálalni, nem kell az újramelegítéssel bajlódni.

Sütemények esetében is hasznos lehet a sütő alja, vannak ugyanis olyan desszertek, amiket nem is sütni, hanem inkább szárítani a kell. A habcsókot például sokan úgy készítik, hogy rövid ideig sütik, majd résnyire nyitott sütőajtónál alacsony hőfokon száírtják. Meggyorsíthatjuk a habcsókkészítést, ha több tepsivel sütünk, hogyha bizonyos idő után a habcsókokat a sütőtérből betesszük a fiókba, a következő tepsi pedig mehet a sütőbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes új sütőmodelleknél még a hőfok is szabályozható az alsó fiókban, ebből is tudható, hogy ezt a részt nem csak tárolásra lehet használni.

Valószínűleg a mikrohullámú sütők elterjedésével a sütők alsó részének melegen tartásra való használata kikopott a köztudatból. Aki viszont még úgy nőtt fel, hogy sparheltet használt, az biztos emlékszik, mennyiféleképpen hasznosították a hőt, amit a takaréktűzhely adott: egyszerre főztek a tetején, míg sütöttek a sütőtérben, a kész étel pedig, mint egy melegítő lapon, félrehúzva a tűzről meleg maradt. Ráadásul kányhaként is szolgált, melegedni is lehetett mellette.

Ma már a melegítés nem jelenthet gondot, hiszen a legtöbb háztatásban van mikrohullámú sütő - 2020-as KSH-adatok szerint 100 háztartásra 93 mikró jutott. Viszont fenntarthatósági, takarékossági szempontból, amely az utóbbi években egyre fontosabbá vált, érdemes a sütés hőjét a legjobban kihasználni, felfedezni a rég elfeledett praktikákat.

Címkék:
otthon, trükk, konyha, háztartás, háziasszony, főzés, házipraktika, praktika, sütés, háztartási gép,