Itt a magyarok őszi kedvence: fillérekből megvan, és nagyon laktató

HelloVidék2023. október 6. 08:15

Számos változata van a pogácsának, de egy dolog közös mindben: amint kikerülnek a sütőből, valahogy mindig fogyni kezd.

Túlzás nélkül nevezhetjük a magyar konyha legnépszerűbb sós süteményeinek a pogácsákat, melyeknek a száma jóformán azonnal megtizedelődik, amint kikerülnek a sütőből - erről ír mai cikkében a HelloVidék. A magyarok és a környékbeli szláv népek évszázadok óta sütnek különféle édes és sós pogácsákat, amelyek töretlen népszerűségnek örvendnek a felnőttek és a gyerekek körében is. Na de mégis, mitől pogácsa a pogácsa, milyen kritériumoknak kell megfelelnünk, hogy így nevezhessünk egy süteményt?

Magát a „pogácsa” megnevezést a környező szláv népektől vettük át (a „pogača” kifejezés létezik a horvátok, szerbek és szlovének szótárában is), de a spanyol és a francia kultúrában is találkozhatunk a miénkhez hasonló nevű és küllemű süteményekkel. A „pogácsa”, mint szó valószínűsíthetően az olasz „focaccia” [ejtsd: fokáccsa] nevű kenyérfélére vezethető vissza (ez a mai napig az olaszok egyik kedvenc lepényféléje, a pizza legnagyobb vetélytársa), aminek a latin „focus”, azaz „tűz” kifejezés a gyökere, valószínűleg egyszerűen azért, mert eredendően kemencében sütötték őket.

További érdekességeket a pogácsáról a HelloVidék cikkében találsz, ha ide kattintasz!

Címkék:
otthon, gasztronómia, gasztro, sütemény, magyarok, pogácsa, sütés, hellovidék,