Ilyen élősködők lepik el a magyar lakásokat, házakat ősszel: hatalmas pusztítást végeznek

Pénzcentrum2023. szeptember 3. 17:01

Ahogy közeledik az ősz, egyre több kártevő húzódik be otthonunkba, hogy aztán ott találjon táplálékot, védelmet szolgáló közeget - számol be a HelloVidék.

zámos oka van annak, hogy a zöldségek, gyümölcsök a kártevők elsődleges célpontjai. Egyrészt sokkal kevesebb a csomagolás a kártevők és az élelmiszer között. És sokszor a csomagolás se védi meg a terményt, mivel még ezek alá is beférkőzhetnek a kellemetlen látogatók.

Ezenkívül a piactéren lévő szagok elegendőek ahhoz, hogy bármilyen kártevőt bevonzzanak. Gondoljunk a gyümölcsök, zöldségek, gombák és tökök szagára. Sok kártevőnek éles szaglása van, amely megmondja nekik, hol vannak a legjobb táplálékforrások, ami azt jelenti, hogy bárhová is mennek, felismerik a kívánt táplálékot. Egyesek kifejezetten szeretik a túlérett vagy éretlen gyümölcsöket és zöldségeket is.

Legyek

A legyeket különösen az olyan ételek vonzzák, amelyek bármilyen szagot árasztanak, ami azt jelenti, hogy a gyümölcsök és zöldségek az egyik fő célpont. Ha a termés túlérett, az még inkább vonzza a kártevőket. Mivel a közönséges legyek nem jelentenek veszélyt harapás vagy csípés miatt, hogyan okozhatnak problémát nekünk? Egyszerűen: kórokozókon keresztül! 

Aszalványmolyok

A nőstény naponta 25–140 petét rak egyesével vagy kisebb csomókban a tápanyagra vagy annak közelébe; összesen mintegy 3–400-at. A lárva 4-5 nap múlva kel ki, és azonnal enni kezd. Táplálkozás közben az élelemből csomókat készít, és ezeket selyemfonállal szövi össze. A hernyó a kedvezőtlen körülményeket jól tűri; ha a szükség úgy hozza, a raktár zugaiban, a padló repedéseiben felhalmozott hulladékon is megél. Miután kifejlődött, alkalmas helyet keres (repedésekben, zsákok gyűrődéseiben), majd gubót sző és abban bebábozódik. A bábból 7–10 nap múlva kel ki a lepke. Hazánkban évente 2–5 nemzedéke fejlődik ki – fűtött raktárakban és lakásokban. A teljes fejlődési idő 20 °C-on 6–8 hét, 28–31 °C-on 36 nap. A lárvák és a bábok a raktárak védett részein telelnek át. Az imágó éjszaka és nappal egyaránt repül; a mesterséges fény vonzza.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Muslicák

A muslicák nemcsak megeszik a túlérett táplálékot, hanem tojásaikat is belerakják. Ez összhangban van azzal a tendenciával, hogy a rovarok ugyanezt teszik, és az elsődleges táplálékforrás közelében rakják le a tojásokat, így a kikelt lárvák azonnali tápanyaghoz jutnak. Mivel a muslicák rövid életük során naponta több száz tojást is lerakhatnak, előfordulhat, hogy a fertőzés még azelőtt megtörténhet, mielőtt észrevennénk. Az élelmiszerboltok emiatt kitartanak amellett, hogy folyamatosan ellenőrizzék a termékek minőségét. Ezért is fontos, hogy a rothadt vagy túlérett gyümölcsöt és zöldséget mihamarabb dobd ki otthonról, mielőtt a muslicák kiszagolnák, és úgy döntenék, hogy ez lesz a legjobb új otthon a növekvő családjuk számára.

Hangyák

Ez a másik kártevő, amely mindig az ételeink közelében lenne, ha választhatna. A hangyák azért élnek, hogy táplálékot találjanak hatalmas kolóniáik számára, és bármilyen morzsa vagy táplálékrészecske, amit találnak, kielégítő. Különösen kedvelik a cukros vagy fehérjetartalmú ételeket, az édes gyümölcsökről nem is beszélve. Ha bármilyen repedés vagy lyuk van az épületben, a hangyák bejutnak a belsejébe, és megtalálják az utat a terményekhez, és mivel feromonokat hagynak maguk után kolóniájuk többi tagja is megtalálja őket.

Ha érdekel a teljes cikk, hogy hogyan szabadulhatsz meg a kártevőktől, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
kártevő, zöldség, gyümölcs, csomagolás, nap, legjobb, zöldségek,