Elértük a lélektani határt: hatalmas változás érik a lakáspiacon

Pénzcentrum2023. augusztus 1. 18:15

Azok az ingatlanhirdetők csökkentették leggyakrabban áraikat, akik már 6-12 hónapja keresnek vevőt, derült ki egy hazai ingatlanportál adataiból. A hirdetési idő rövidülésével pedig egyre kevesebben élnek az árengedmény intézményével. Az árváltoztatási hajlandóság területenként eltér: míg vidéken inkább tartják magukat az eladók eredeti elképzelésükhöz, addig Budapesten nagyobb az esély arra, hogy a hirdetők lefaragnak áraikból.

Más szelek fújnak a lakáspiacon: az eladásra szánt ingatlanok áraiban még nem érzékelhető egyértelműen a változás, de az otpotthon.hu adatai alapján az eladók az árváltoztatási hajlandóság növekedésével reagálnak a megváltozott ingatlanpiaci környezetre.

2023 második negyedévében 2022 ugyanezen időszakához képest közel 40 százalékkal emelkedett az eladó ingatlanhirdetések száma, míg a kiadó ingatlanoké kisebb mértékben, 18 százalékkal. A legtöbb eladó ingatlanhirdetést az idén áprilistól júniusig tartó időszakban Budapesten, majd Pest vármegyében adták fel, a legkevesebbet pedig Tolna és Vas vármegyékben. Az átlagos négyzetméterárak a portál teljes aktív hirdetésállományát tekintve 2023 második negyedévében a legnagyobb mértékben az új építésű lakóparkokban emelkedtek, 26,7 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lakások négyzetméterára 5,36, a házaké 3,7 százalékkal drágult ebben az időszakban. Az előző évhez képest viszont az üdülő és hétvégi házak négyzetméterárai majdnem 11 százalékkal csökkentek.

A 2023 második negyedévnél korábban feladott hirdetéseknél azonban már megfigyelhető az árcsökkentés is. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján 2023 január és június között ugyan többségében (68%) nem történt változás a hirdetési árakban, azonban az esetek több mint negyedében (28%) az árak lefelé mozdultak el; és mindössze az esetek 4 százalékában emeltek a hirdetők az eredetileg feltüntetett árhoz képest.

„Az látszik a statisztikákból, hogy a hirdetők számára létezik egy lélektani határ, ha árcsökkentésről van szó” – mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. „A hajlandóság leginkább a 3-6, illetve a 6-12 hónapja hirdetők körében mutatkozik meg. A negyed-fél éve hirdetők 37,7 százaléka, a fél-egy éve hirdetők 38,5 százaléka engedett az eredeti árból 2023 első félévében. Ezek azok az ingatlanok, amelyek az infláció erősödésének és a rezsi árak emelkedésének idején kerültek fel a hirdetési adatbázisba, így feltételezhető, hogy az eladók akkor még nem realizálták az ingatlankörnyezet jelentős megváltozását” – tette hozzá a szakértő.

Vidék és Budapest, Pest vármegye vonatkozásában az árváltozásoknál az látszik, hogy vidéken nagyobb arányban maradnak a kiinduló hirdetési áraknál (70%), és az esetek negyedében (26%) mozdulnak lefelé. Budapesten és Pest vármegyében 65 százalékban tartják a hirdetés indításakor feltüntetett összeget, a csökkenésre pedig az adatok alapján némileg nagyobb az esély (31%) a vidéki ingatlanhirdetésekhez képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portál adatai alapján az árváltozások átlagát tekintve Tolnában jegyezték 23,3 százalékkal a legnagyobb növekedést, viszont Nógrád vármegye „büszkélkedhet” a legerősebb különbségekkel – itt volt a második legnagyobb átlagos áremelés (22,3%), és a legnagyobb csökkenés is 13,1 százalékkal. Ezeket az ingásokat tekintve Budapest az ország többi részéhez képest kiegyensúlyozottabb – a vidék még alkalmazkodik az ingatlanhirdetési piac változásaihoz.

Budapesten a XXIII. kerületben regisztrálták a legnagyobb áremelkedést (18,2%), majd az I. és a IX. kerület következik a sorban (16,6 és 14,7%). A legnagyobb árcsökkenések pedig az V. és szintén az I. kerületben történtek (10,1 és 10 százalékkal).

Címkék:
otthon, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, otp, lakáspiac, pest, változás, ingatlanpiac, adásvétel, ingatlanvásárlás, ingatlanok,