Tovább szigorítja a rezsicsökkentést a kormány: újabb kedvezménytől búcsúzhat a lakosság

Pénzcentrum2023. június 7. 09:02

Kivezetik a 11,5 kg-os töltettömegű PB-gázpalackokra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat. A rendszer amúgy sem működött, mert több gyártó már jó ideje kisebb palackokat forgalmaz, amelyekre nincs hatósági ár.

Kivezeti a kormány a 11,5 kg-os töltettömegű PB-gázpalackokra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat. Az „ellátásbiztonság” érdekében a PB-gázpalackok forgalmazását egy külön energiahivatali engedélyhez kötnék, szúrta ki a hvg.hu.

Németh Szilárd rezsibiztos a törvényjavaslatát azzal indokolta, hogy „a 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik”. Ugyanis miután a kormány 5175 forintos hatósági árat vezetett be a 11,5 kilós palackokra, sok gyártó elkezdett kisebb, 10,9 kilogrammos gázpalackokat forgalmazni, 7-8 ezer forintos áron, drágábban, mint a hatósági áras nagyobb töltőtömegűt, ami egyébként szép lassan el is tűnt a piacról.

A gyakorlatban nem működő intézkedést tehát megszüntetik, de van egy kitétel: „a lakossági felhasználók érdekeinek védelmében a PB-gáz forgalmazóknak kötelezettsége lesz a jövőben a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott engedély megléte is.”

Az eddigi kötelező műszaki-biztonsági hatósági engedélyen túl tehát előírnak egy energiahivatal plusz engedélyét is. A hivatal ellenőrzi a PB-gáz forgalmazók tevékenységét, a forgalmazott termékek volumenét és a PB-gáz forgalmazók tevékenységével kapcsolatos költségeket is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 A hivatal „piaci anomáliát esetén”, három dolgot is tehet:

  • jelzéssel él a Gazdasági Versenyhivatal felé,
  • javaslatot tesz a miniszter részére hatósági ár bevezetése érdekében,
  • javaslatot tesz a miniszter részére kiszolgálási kötelezettség bevezetése érdekében.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, gáz, kormány, rezsi, rezsicsökkentés, hivatal, miniszter, hatósági ár, rezsiemelés,