Most érdemes ingatlant venni: elkezdődött a fordulat az ingatlanpiacon

Pénzcentrum2023. június 1. 22:04

A Duna House Cégcsoport közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2023 májusában, országosan 10 187 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 48 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Az átmeneti, tavaszi enyhülés után újra erőre kapott a hazai ingatlanpiac. 2023 májusában a Duna House saját adatain alapuló becslése alapján országosan 10 187 adásvétel történt, amely az előző évhez mérten csekélyebb, de továbbra is 19%-os visszaesést jelez. A májusi lendület az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest 31%-kal, az áprilisi, szokásosan gyengébb hónaphoz hasonlítva pedig kiemelkedő, 50%-kal erősebb teljesítményt hozott az ingatlanpiacon. 10 000 feletti tranzakciószámot utoljára tavaly júniusban becsült a Duna House. Az ingatlanközvetítő vállalat szakemberei továbbra is erősödő piaci folyamatokat várnak a következő hónapokban, bár kérdés, hogy a nyári szezonális visszaesés mennyire fogja megtörni ezt az erősödő tendenciát.

Május hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a hazai adatai alapján 48 milliárd forintos volumen becsülhető, ami az előző havi becsült adathoz képest 14%-os növekedést mutat, azonban az előző év májusi MNB adathoz képest továbbra is számottevő, 69%-os csökkenést jelez. Az ingatlanpiac erősödésével a jelzáloghitel-piacon is egyre fokozódó aktivitásra számítanak a szakértők az év hátralévő részében.

Címkék:
otthon, jelzáloghitel, ingatlan, duna, ingatlanpiac, milliárd, hazai, ingatlan adásvétel,