Csúnya számlát kaphat rengeteg magyar háztulaj: szinte mindenki megfeledkezik róla, ez drága lesz

Pénzcentrum2023. április 24. 11:25

Mint minden évben, a szakemberek idén is felhívják a figyelmet arra, hogy senki ne hagyja az utolsó pillanatra a klímaberendezések karbantartását, tisztíttatását. A garanciális idő alatt kevésbé merül fel a tisztítás elhagyása, hiszen a karbantartás a garancia feltétele. Később azonban sokan fontolják meg, érdemes-e akár többtízezer forintot kifizetni évente erre. Ilyenkor is van azonban kockázat, mert a rendszertelenül karbantartott készülékek esetében az egészségre is ártalmas lehet a szennyezett szűrőn át keringetett levegő, valamint az energihatékonyság is csökkenhet. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ettől abban az esetben sem lehet eltekinteni, ha valaki az egész év során, tehát a fűtési és hűtési szezonban is használja a berendezést.

Ha valaki el is jut addig, hogy belátja, szükség lehet a klímaberendezés tisztítására, felmerülhet benne a kérdés, hogy miért nem végezheti el ő maga műveletet ahelyett, hogy esetleg hetekig várjon a szerelőre.

A klímaberendezések esetében azért fontos szakembert hívni, mert ehhez a folyamathoz egyrészt szét kell szerelni a készüléket, másrészt ahhoz, hogy megőrizhessük a garanciát, a karbantartási jegyzőkönyvet ki kell tölteni, illetve bélyegzővel hitelesíteni. Ennek elhagyása garanciavesztéssel járhat, ugyanis ennek megőrzéséhez a legtöbb gyártó elvárja az évi minimum egyszeri karbantartást

– hívta fel a figyelmet Móricz Kristóf a Panasonic Heating&Cooling Solutions szakértője. Fontos tudni, hogy rendszeres tisztítás és karbantartás mellett egy levegő-levegő hőszivattyú legalább nyolc-tíz, de akár húsz évig is kifogástalanul működhet, így nem érdemes kockáztatni.

A használati utasítást követve kiderül, hogy mik azok a lépések, amiket a felhasználó is megtehet annak érdekében, hogy az adott készülék minél tovább problémamentesen működhessen. Ebből kiderül, hogy a beltéri egység szűrőjének kitakarítását és szárítását házilag is meg lehet oldani. Ez éppen olyan fontos lehet a megfelelő működéshez, mint például a porszívó porzsákjának ürítése.

zonban nagyon fontos figyelembe venni azt is, hogy a használati utasítás szerint mely folyamatokat kell szakemberre bízni. A folyamatos, intenzív használat mellett – ami abszolút megvalósul, amennyiben a hűtési és fűtési szezonban egyaránt működik a készülék – a levegőben keringő pollen, szöszök, illetve a por lerakódik a belső szűrőn, így azt muszáj kitakarítani.

Számos kihagyhatatlan lépése van a karbantartásnak

A karbantartás során a szerelő a beltéri és a kültéri egységet is kitisztítja. A beltéri egységnél a fedél felnyitása után a hőcserélő előtt lévő szűrőket kiszedi, majd vízzel kimossa, ezt követően tisztítja az elpárologtatót, amihez egy speciális klímatisztító folyadékot használ.

A beltéri egységben található ventilátort is szükséges megvizsgálni, mert itt szintén előfordulhat gomba vagy baktérium, amit többnyire a porszűrő eltávolítása után tudnak megtisztítani. A beltéri egység összeszerelése után a kültéri egységnél folytatják a munkát. A hőcserélő lamellái közül a port általában kefével, levegőkompresszorral vagy kondenzátor tisztító anyaggal szokták eltávolítani.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem csupán anyagi szempontból biztonságosabb, ha szakembert hívunk, hiszen ezzel növelhetjük a készülékek élettartamát, hanem az egészségmegőrzés szempontjából is lényeges lehet

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– hangsúlyozta a szakértő. A berendezés működése során kondenzációs folyamat játszódik le, ami jó táptalaj a gombák és különböző baktériumok szaporodására, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki.

Ha pedig ez nem lenne elég meggyőző, akkor érdemes belegondolni abba, hogy egy nem karbantartott, poros szűrőn keresztül keringetni a levegőt egyszerűen több energiát igényel és így nem megfelelően működő berendezés energiafogyasztása nőni fog, tehát költségesebb lesz a fenntartása

– tette hozzá.

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a hűtési és fűtési szezonban is használják a készülékeket, így azok nem állnak huzamosabb ideig, nem porosodnak, így el lehet tekinteni a tisztíttatásuktól. Ennek éppen az ellenkezője történik a szakértő szerint, ugyanis ebben az esetben azt javasoljuk, hogy a nyári hűtési, és a téli fűtési szezon előtt is kérjék a felhasználók szakember segítségét – tette hozzá Móricz Kristóf.

Emellett abban az esetben is érdemes szakemberhez fordulni, ha a klíma beltéri egységéből kellemetlen szag kezd áradni a működés során, de hasonlóan kellemetlen lehet, ha a berendezés az adott üzemmódban nem tudja létrehozni a kívánt hőmérsékletet, illetve, ha erősödik a klímaberendezés zajszintje.

Címkék:
otthon, fűtés, rezsi, rezsicsökkentés, klíma, fűtési szezon, karbantartás, levegő, szakember, hűtés, berendezés, rezsiemelés,