Ezeknek a pékáruknak durván elszállt az ára: egyre többen sütik meg inkább otthon

Pénzcentrum2022. november 25. 08:19

Az egyre növekvő infláció mellett lassan luxussá válik, hogy reggelente munkába menet péksüteményt vásároljunk magunknak a szembejövő üzletekben. Kis odafigyeléssel azonban kedvenc reggelinket hatósági áras lisztből is elkészíthetjük, amit akár napokig fogyaszthatunk. A HelloVidék szedte össze most a legjobb reggeliket.

Az idei évben soha nem látott drágulást figyelhettünk meg többek között az élelmiszerek esetében is. A KSH adatai szerint az infláció elérte a 21,1 százalékot, amivel újabb rekordot döntött, miközben az élelmiszerárak egy év alatt 40 százalékot drágultak, miközben egyes élelmiszerek ára majdnem megduplázódott: a kenyér 81,4 százalékkal, a péksütemények 54,7 százalékkal, míg a kakaóscsiga átlagosan 64 százalékkal kerül többe.

A koronavírus, és a brutális áremelkedések – egy pizzarendelés már több mint 4000 forintba kerül, egy embernek – miatt az otthoni sütés-főzés pedig reneszánszát éli: az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az otthoni sütés főzés. Persze a hatósági árak nagy segítséget jelentenek sok háztartásnak, azonban ezek sokszor hiánycikkek lettek, miközben a többi termék árát folyamatosan feljebb nyomják.

Azonban, ha valaki szeretne sütni otthon, nem kell megvennie a 468 forintos réteslisztet, vagy a hasonló árú pizzalisztet. A legtöbb péksüteményét ugyanis otthon is könnyedén elkészíthetjük az árstoppos liszt segítségével. Az pedig nem utolsó szempont, hogy egy kis energiabefektetéssel hetente több ezer forintot is spórolhatunk a reggelire vásárolt méregdrága péksüteményeken, hiszen az otthon készültek napokig elállnak.

Címkék:
otthon, infláció, főzés, sütés, élelmiszerár, élelmiszerek, árstop, élelmiszer-árstop, ársapka,